Naast de kerk staat een buurtkastje. Je kunt er houdbare spullen in stoppen, die mensen die het nodig hebben eruit halen. Het is een initiatief, bedacht door de Berlijner Andreas Richter om armoede te bestrijden en voedselverspilling tegen te gaan. Een lofwaardig streven, alleen werkt het niet zomaar. Het Ontmoetingskerk- kastje is nog geen succes. Margreet de Witte is ervaringsdeskundige: “Het ophangen van een kastje is slechts het begin ….”, zegt zij,

Zichtbaar voor iedereen

Zij kreeg als beheerder van buurthuis de Windhoek in Lelystad-Haven het verzoek om er een buurtkastje op te hangen, maar zij had een veel beter plan. Aan het begin van de Harderwijkstraat woont haar dochter Marieke op de hoek en daar moest het komen, zichtbaar voor iedereen. Er is daardoor geen vandalisme en zij ziet wie er gebruik van maken.

Ellende achter de deur

Margreet vertelt dat ze op een dag de stoute schoenen aantrok en een praatje maakte met iemand die iets uit het kastje pakte. Da’s een moeilijk moment voor beide partijen: de één geneert zich voor zijn armoede, de ander voor zijn vraag Hoe kan ik je helpen? “Maar als je de schaamte voorbij bent, worden het vaak hele mooie en open gesprekken …” zegt Margreet. “Dan krijg je vaak een inkijkje in de schrijnende situaties van gezinnen, als de kostwinner ontslagen is of ziek wordt en er geen sociaal vangnet is omdat je gastarbeider of vluchteling bent. En zelfs als je een eigen huis en auto hebt, kan de maand een week te lang duren voor het salaris weer komt. Er is veel ellende achter de voordeur, waar de mensen geen weet van hebben. Omdat je mensen aanspreekt, gebeurt er iets, krijg je contact, ben je op de hoogte van de specifieke noden.

Talenten delen

Het heeft gemaakt dat Margreet op Haven {zoals zij Lelystad-Haven noemt) met een aantal dames probeert te voorzien in de noden van de mensen. “Mensen die voedsel doneren, kunnen de boodschappen bij Marieke brengen en zij vult het kastje bij. Maar we vragen de gebruikers ook of ze per app bereikbaar zijn, zodat we ze in speciale gevallen ook kunnen voorzien. Denk aan een verjaardagstaart voor een kind. Maar ook verse producten die staan niet in het kastje, omdat ze niet houdbaar zijn.” Het ligt nu in de vrieskist van haar dochter, waar de mensen het 24/7 op kunnen halen. Ook vroeg ze de marktkoopman om groente en fruit en vaak kreeg ze het gratis of tegen een zacht prijsje. Margreet kwam er al snel achter dat de gebruikers van het kastje ook talenten bezitten en dat graag met haar deelden.

Nuttig in de wijk

“Het werkt twee kanten op. Zij kunnen zich ook weer nuttig maken in de wijk. We gaan in het buurthuis al een tijdje Koken met Kinderen en vanaf september gaan we maaltijden maken en invriezen. Zo brengt een leuke kinderactiviteit ons weer een stap verder: mensen kunnen vers eten.” Het zijn voorbeelden die zich afspelen in het steeds breder wordende netwerk van Margreet. “Het buurtkastje is er voor iedereen. Als je aan het koken bent en je mist een product kun je het ook uit het kastje halen. Ik hoop met dit interview dat mensen zich gaan realiseren dat oordeel en vooroordeel de grootste struikelblokken zijn om dit kastje goed te gebruiken. Het gebruik ervan of misbruik ervan is niet voor ons. Persoonlijk denk ik dat mensen sowieso een heel groot stuk schaamte voorbij moeten om bij een kastje te gaan kijken. Daarom hoop ik dat iedereen gewoon eens een keer de moeite wil nemen om een praatje te maken met een gebruiker van het kastje.”

Voor het kastje bij de Ontmoetingskerk heeft ze een paar tips:
- “Plak een briefje op het kastje met de tekst: Je bent welkom voor een praatje en een kopje koffie in de kerk van 10.00 tot 12.00 uur”.
- “Ga eens buiten zitten voor de kerk en knoop een praatje aan met de mensen die het kastje gebruiken. En bedenk je: als ik nu niks te eten had, hoe zou ik willen dat die ander met mij omging”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het heeft gemaakt dat Margreet op Haven {zoals zij Lelystad-Haven noemt) met een aantal dames probeert te voorzien in de noden van de mensen. “Mensen die voedsel doneren, kunnen de boodschappen bij Marieke brengen en zij vult het kastje bij. Maar we vragen de gebruikers ook of ze per app bereikbaar zijn, zodat we ze in speciale gevallen ook kunnen voorzien. Denk aan een verjaardagstaart voor een kind. Maar ook verse producten die staan niet in het kastje, omdat ze niet houdbaar zijn.”

Margreet ging op zoek en vond iemand die elke dag het brood, dat in de winkel waar ze werkt overblijft, aan het project schenkt.

Pin It on Pinterest