Muziek voegt iets moois toe

Al 25 jaar is Marion Boshuizen de cantor-organist van de Ontmoetingskerk. Zij bespeelt tijdens veel kerkdiensten het orgel of de piano en begeleidt het zingen van de gemeente en solisten. Ook is zij dirigent van de cantorij. De diensten omlijst zij met muziek van componisten als Bach, Händel, Mozart, Satie en anderen, alles wat mooi is en in de dienst past.

Nieuwe liederen

Marion is verantwoordelijk voor alles wat er op muzikaal gebied gebeurt in de Ontmoetingskerk. Zo leert ze de gemeenteleden regelmatig nieuwe liederen. Marion: “Je moet zorgen dat mensen lekker kunnen zingen, ook als dat nieuwe of onbekende liederen zijn. Als cantor-organist neem je de kerk daarin mee. Het is veel meer dan alleen maar even het orgel bespelen.”

De cantorij

Marion is behalve cantor-organist ook dirigent van de cantorij. Dit koor helpt de kerk bij het aanleren van moeilijke liederen, maar zingt ook regelmatig uit een gevarieerd eigen repertoire. Van traditionele kerkliederen tot Negrospirituals tot een mooie Passie.

Muziek is emotie

Van de kracht van muziek weet Marion Boshuizen alles af. Samen met een groep professionele muzikanten vormt zij het Apollo Ensemble, een gezelschap dat zich toelegt op het spelen van kamermuziek en concerten geeft in binnen- en buitenland. Marion: “Het mooie van muziek is dat het altijd een emotie oproept.  Dat geldt ook voor het spelen van een stuk tijdens bijvoorbeeld de collecte .Ik krijg heel vaak mooie reacties na de dienst. Het is ook heel fijn als je merkt dat er echt geluisterd wordt. Het gevoel dat muziek je geeft, dat gevoel neem je ook mee naar huis.”

De beste diensten

Een groot deel van de kerkdienst bestaat uit muziek. Marion: “Dat realiseren de meeste mensen zich niet, maar het zingen van de liederen en het luisteren naar het orgelspel voorafgaand aan de dienst, tijdens de collecte en na de dienst. Dat alles bij elkaar vormt een groot deel van de kerkdienst. Als je stil bent en naar de muziek luistert die wordt gespeeld, dan kan dat je raken. Ik vind het leuk om met mijn muziek een sfeerbeeld te maken.  Muziek voegt iets toe. Soms vergeet je de preek maar hou je toch een muzikaal gevoel over. Het mooiste is als de muziek aansluit bij de rest van de dienst, dan wordt het een geheel. Dat zijn de beste diensten. “

Categorieën

Pin It on Pinterest