De kerk maakt verschil – Persoonlijk verhaal

Onder een prachtig, rijkdragende vijgenboom spreek ik met Lydia Suarez, voorzitter van de diaconie. Deze vriendelijke vrouw vertelt vol passie over haar werk voor de kerk. Lydia: ”Bij de diaconie kan iedereen die hulp nodig heeft terecht. Wij zijn er voor alle mensen in nood, economisch en emotioneel.”

“Er is heel veel armoede in Lelystad, maar dat zie je niet”, vertelt Lydia. Door het werk voor de diaconie kom ik bij mensen thuis. Je schrikt echt van de omstandigheden waar mensen soms in leven. Als een kerstpakket dan een glimlach op iemands gezicht brengt, is dat erg waardevol. Dankzij de diaconie is er een moment waarop de ogen weer even stralen.”

200 bloemetjes

“We delen per jaar ruim 200 bossen bloemen uit aan mensen die dat nodig hebben”, vervolgt Lydia. “Het is emotionele ondersteuning. Je krijgt het gevoel dat er iemand aan je denkt en met je meeleeft en dat is precies de bedoeling.“ Behalve emotionele ondersteuning helpt de diaconie ook financieel. Zo betaalt de diaconie mee aan het IDO (Interkerkelijk Diaconaal Overleg). Lydia: “Als diaconie bieden we ook zelf hulp bij praktische problemen. We betalen bijvoorbeeld iemands treinkaartje, zodat deze persoon zijn zieke moeder kan bezoeken of we zorgen dat een alleenstaande vrouw met twee kinderen eindelijk eens op vakantie kan. We betekenen veel voor de stad. De kerk maakt echt verschil.”

Mensen hebben je nodig

Lydia Suarez is geboren en getogen in Mexico-Stad. Ze groeide op in een gegoede familie. Tot haar twaalfde ging ze naar de katholieke kerk, maar daarna vond ze het niet leuk meer. Voor werk en de liefde kwam ze wonen in Lelystad. Haar man nam haar mee naar de Protestantse Kerk. Lydia: “In de kerk zijn mijn ogen geopend voor de armoede om me heen. Niet dat ik vroeger dacht dat iedereen rijk was, maar ik leefde meer met oogkleppen op.  In de kerk werd ik bewust van het feit dat mensen je nodig hebben. ”

De Ontmoetingsclub

De diaconie zorgt niet alleen voor mensen in nood, maar wil ook zorg dragen voor de eenzame mensen. Om die reden is er twee keer per maand de Ontmoetingsclub. Het is een middag speciaal voor oudere mensen die vaak eenzaam zijn. Het zijn mensen die niet meer zo makkelijk weg gaan. Voor hen wordt vervoer geregeld. Onder het genot van koffie en thee is er een interessante lezing of een leuke spelmiddag.

Straatpastor

De diaconie werkt ook aan nieuwe projecten. De komst van de straatpastor is daar een mooi voorbeeld van. Het is een gezamenlijk initiatief van de kerken, waar ook de Ontmoetingskerk een belangrijke rol in speelt.  Lydia: “ Van het IDO begrepen we dat er echt behoefte is aan een straatpastor. Mensen die niet naar de kerk willen, maar wel graag met iemand willen praten. De straatpastor is er voor alle Lelystedelingen die daar behoefte aan hebben. Hij is overal in de stad. Het is iemand die gewoon naar je luistert, maar ook iemand die kan vertellen over de verschillende kerken, als daar vraag naar is.

In de hemel

“We doen heel veel voor de stad. Soms maak ik me wel zorgen over dat de kerk  steeds kleiner wordt. Als de kerk verdwijnt, kan ze ook niets meer betekenen voor mensen buiten de kerk. Mensen hebben het idee van: jullie kerkelijke mensen zijn goed en aardig en daarom denken jullie dat jullie in de hemel komen, maar daar gaat het helemaal niet om. Iedereen heeft veel goeds in zich. In de kerk leer je dat gebruiken. “

Een goed gevulde tas

Als ik het huis van Lydia verlaat, piekt uit mijn tas een stekje van de Aloë Vera-plant.

Pal daarnaast liggen de vijgen van de boom waar ik Lydia net onder gesproken hebben. Toeval of niet. Diaconie gaat over geven en ik verlaat haar huis met een goed gevulde tas en een glimlach op mijn gezicht.

Mocht u vragen hebben over de diaconie dan kunt u terecht bij de secretaris van de diaconie Jan Truin: diaconie@pg-lelystad.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest