Geloof is een rode draad in mijn leven

Stralend

Marjolen Veerbeek gaat letterlijk stralen als ze vertelt over haar werk als ouderenpastor. “Verhalen van mensen en verhalen van God, daar draait het om in dit werk en daar geniet ik enorm van.”

Samen bidden

Het werk van ouderenpastor bestaat voornamelijk uit het bezoeken van ouderen van 75 jaar en ouder. “Mensen vinden het vaak wel fijn dat ik kom. Ik heb veel geduld en ben vooral een luisterend oor. We spreken vaak over vroeger. Dan komen de moeilijke en mooie momenten in het leven vanzelf ter sprake. Aan het eind van een gesprek vraag ik  meestal of ze het fijn vinden om samen te bidden. Daarna is het vaak even heel stil, een heilig moment. “

Verlegen

“Geloof is een rode draad in mijn leven. Op mijn zestiende deed ik al belijdenis, maar theologie studeren daar was ik echt te verlegen voor. Het leek me heel eng om voor een grote groep mensen te moeten spreken.” Uiteindelijk studeerde Marjolen pedagogiek en werkte ze jarenlang als secretaresse in het onderwijs. “Op een gegeven moment merkte ik dat ik het saai begon te vinden. Zo startte een zoektocht die eindigde bij de studie theologie.”

De Ontmoetingskerk is heel divers

Sinds begin 2019 werkt Marjolen als ouderenpastor voor de Ontmoetingskerk. Ze vertelt vol passie over haar werk en is enorm gedreven om het goed te doen.

“De Ontmoetingskerk is heel divers en dat merk ik ook tijdens de bezoeken. De geloofsbeleving is heel verschillend en dat vind ik erg leuk. Ik spreek mensen die wat meer rechtlijnig denken, maar er zijn ook ouderen die juist vrijzinnig zijn. Ik oordeel niet en luister vooral. Ik weet uiteindelijk ook niet hoe het precies zit.”

De uitvaartdienst

Als ouderenpastor leidt Marjolen ook regelmatig een uitvaart. “In eerste instantie zag ik daar erg tegenop, maar het is echt heel mooi om te doen. Iedere uitvaart is weer anders. Soms is er een ongelovige partner of heeft de overledene juist weinig met het geloof. Soms hebben de kinderen niks met God. Daar moet je allemaal rekening mee houden.”

Juiste woorden

“ Ik ga dan op zoek naar de juiste woorden. Uiteindelijk wil je iedereen recht doen. Voor een uitvaartdienst ga ik in gebed. Ik vraag God me de goede woorden te geven. Toch blijft het iedere keer spannend. Als dan achteraf blijkt dat ik het goed verwoord heb en daar waardering voor krijg, dan word ik daar wel verlegen van.”

Samen bidden

Marjolen woont zelf in Zeewolde, maar voelt zich vanaf het begin enorm welkom in de  Ontmoetingskerk. “Het is een heel gezellige kerk. Ik ben echt verwonderd hoe aardig iedereen is.” De kerk wil in de toekomst graag een grotere rol spelen voor de inwoners van Lelystad. Marjolen: “Ik kan me voorstellen dat er ouderen zijn die kerkelijk zijn opgegroeid daar afstand van hebben genomen, maar nu eigenlijk best wel weer eens samen zouden willen bidden. Daar sta ik absoluut voor open. “

Categorieën

Pin It on Pinterest