Langzaam struikelen we 2023 in en ook dit kalenderjaar zijn er weer Generatie Conversaties. Kort het concept: een goed gesprek tussen jong en oud. Dit keer ontmoeten Daan (22 jaar) en Alie (75 jaar) elkaar. Ze kennen elkaar niet zo goed. Daan heeft Alie wel eens gefotografeerd voor een tentoonstelling in de kerk, maar dat heeft niet in een echt gesprek geresulteerd. Hiernaast zie je de foto die Daan heeft gemaakt. 

In de rubriek generatie conversatie, gaan elke keer een jongere en oudere met elkaar in gesprek. Aan de hand van vaste vragen leren de twee elkaar beter kennen. Aan het eind geven ze een vraag door aan het volgende duo. In bovenstaande video blikken Daan en Alie terug op het gesprek.

Kunnen jullie jezelf voorstellen aan elkaar?

Daan (D): Ik ben Daan van der Pijl. Ik ben 22 jaar en zit bij de jongerengroep hier in de kerk. Ik studeer scheikunde in Deventer en zit op kamers in Zwolle. Daarvoor woonde ik in Lelystad. Ik werk mee aan het Venster en maak daar de jeugd- en de bedankjespagina op. Ook doe ik mee met activiteiten van de jeugd.

Alie (A): Ik ben Alie Hof. Ik woon nu vijftig jaar samen met Jan in Lelystad. Ik ben geboren in Zuid-Oost Friesland en heb een zoon, een dochter en drie lieve kleinkinderen. Ik ben zo’n veertig jaar geleden betrokken geraakt bij deze kerk. Ik begon ooit met de kindernevendienst. Daarna ben ik diaken en ouderling geweest. Ook doe ik al veertig jaar bezoekwerk, ik doe veel in de wijken en organiseer de koffieochtend. Kortom lekker actief en dat vind ik ook fijn.

Wat betekent de (Ontmoetings)kerk voor jou?

D: Voor mij is de Ontmoetingskerk vooral ontmoeting met jongeren. Activiteiten met elkaar doen vind ik erg gezellig, maar ook interessant. Met Dive the City hebben we bijvoorbeeld in de Zuiderzeewijk gezien hoe zwaar mensen in Lelystad het hebben. Ik vind het mooi om een bijdrage te leveren aan het oplossen van de problemen door bijvoorbeeld een moestuin te schoffelen.

A: De Ontmoetingskerk is voor mij een warme deken. Activiteiten organiseren of deelnemen, daar ligt mijn hart. Voor mij is geloof daarin ook erg belangrijk. De kerk betekent veel voor mij.

D: De Ontmoetingskerk is een thuis voor mij. Het is een gevoel dat je welkom bent.

A: Precies en we spreken elkaar misschien niet zo snel aan, maar er is wel gemeenschapszin. Ik kan niet zonder.

Wie is God?

A: God is voor mij gegroeid. Gaandeweg je leven zet je deuren open en je hart. God is continu aanwezig in mijn leven. Niet met een belerend vingertje, het is een omarmende liefde. Ik ben niet gelovig opgevoed, daarom denk ik dat ik niet een bedrukkende God ervaar die andere soms wel ervaren. Als wij op het oude land hadden gewoond weet ik niet of ik God gevonden had, hier heb ik de kans gekregen en ook gepakt.

D: Dat herken ik wel, ik ben ook vanuit huis niet gelovig opgevoed. Mijn moeder heeft wel een christelijke opvoeding gehad, maar ik ging niet elke zondag naar de kerk. Door vrienden ben ik bij de kerk gekomen. Daar heb ik door de ontmoeting de verbinding met geloof gevonden. Ik zie vooral God door de interactie tussen mensen. Het is niet een sturende God.

A: Dat herken ik wel. Als het je opgelegd wordt dan gaat je haar stijf overeind staan. Dat heb jij ook.

D: Dat klopt, God is niet een figuur uit de bijbel die precies zegt hoe het moet.

Speelt geloof in jouw dagelijks leven een rol?

D: Ik ben in het dagelijks leven niet bewust bezig met God. Dat betekent niet dat hij er niet is of dat hij geen invloed op mij heeft. Ik zie hem namelijk wel in de interactie met anderen.

A: Ik denk dat het ook iets is dat groeit. Je hebt een druk leven en je bent bezig met andere dingen. Ik heb altijd wel gezocht. Ik ben bijvoorbeeld in de bijbel gaan lezen of heb groepen opgezocht. Ik wil graag horen hoe een ander er over denkt. Daar kan ik wat van opsteken en daarmee verder.

D: Precies, want niet iedereen denkt hetzelfde. Dat zou ook heel saai zijn. Ik uit mijn geloof overigens niet zo snel aan een buitenstaander.

A: Ik heb wel een ketting om die geloof uitstraalt. Maar verder draag ik het niet echt uit. Ik ga het een ander niet opdringen.

Wat wil je de andere generatie vragen of meegeven?

D: Goede vraag. Ik vond de boodschap van Alie dat het geloof blijft groeien heel mooi. Ik vind het mooi dat geloof niet vaststaat.

A: Mooi, je moet ook ruimte geven aan je geloof. Dan gaat het groeien. Op een gegeven moment kan je niet zonder geloof in je leven. Dat kan ook heel laagdrempelig. Toen ik vroeger in mijn hectische tijden even rust nodig had ging ik even op de WC zitten en kwam ik in contact met God. Dat hoeft niet per se bidden te zijn, ik gaf me gewoon over.

D: Dat vind ik mooi, dank u wel!

Iedere keer beantwoordt het duo een vraag die het voorgaande tweetal bedacht heeft. Dit keer: Hoe kunnen oud en jong meer in contact komen met elkaar? Groet, Cisca en Wietse

D: Tijdens een dienst in november 2022 gingen we een keer wisselen van stoelen. Daardoor kwamen we in contact met elkaar. Ik denk dat dat een mooi begin is.

A: Dat denk ik ook. Je gaat in de kerk toch vaak op je eigen plek zitten. Maar ik vind dit gesprek ook geweldig. Jongeren zijn hartstikke interessant, ik zou weleens wat vaker in het Jeugdhonk willen komen. We moeten meer promoten dat we elkaar opzoeken.

En welke vraag willen jullie stellen aan het volgende duo?

D: Hoe kunnen generaties zich meer voor elkaar inzetten?

In onderstaande video blikken Daan en Alie terug op het gesprek:

Pin It on Pinterest