“Het gaat om plezier in het maakproces”

Lees hieronder het inspirerende interview met Anniek de Wolf over kunst door Bente Koole

Het uitzicht vanaf het studentenhuis van Anniek de Wolf is fenomenaal. We zijn op de achttiende verdieping van haar flat in Tuindorp, Utrecht. Anniek volgt de opleiding illustratie op de HKU – Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. We gaan in gesprek over haar studie en over de rol die kunst in haar leven speelt.

 Kun je iets over je studie vertellen?
‘Illustratie is een vierjarige hbo-opleiding. Ik zit aan het eind van mijn tweede jaar. Het is een kleine opleiding met vooral in de eerste twee jaar veel klassikale lessen. We zitten vaak met docenten en klasgenoten op school om aan projecten te werken. De tweede helft van de studie gebeurt dat veel minder: dan ga je vooral het werkveld in. We hebben geen tentamens, maar krijgen vier keer per jaar een beoordeling van ons werk’.

Wat maak je zoal?
‘Ik ben nu bezig met een vrij project, het heet Meet The Public. Het uiteindelijke doel is dat ik nadenk over wie mijn publiek nou eigenlijk is, en hoe ik mezelf kan neerzetten. Ik had heel lang geen plan, maar ik ben bedrukkingen voor T-shirts gaan maken. Door fruit doormidden te snijden en ermee te stempelen, krijg je een leuk kleurrijk ontwerp. Misschien ga ik de shirts wel verkopen. Maar ik maak van alles, ook collages, schilderijen, keramiek en animaties.’

Is kunst niet alleen iets voor rijke oude mensen?
‘Als iemand plezier in heeft in het maken ergens van, vind ik het bijna altijd kunst. Als ik denk aan kunst die alleen voor rijke mensen is, dan denk ik aan klassieke kunst of kunst die nergens op slaat. Sommige kunstenaars zoeken de grenzen op: hoe kan ik iets belachelijks maken, en dat voor een paar miljoen verkopen? Bijvoorbeeld een banaan die met tape aan de muur geplakt is. Maar nee, ik vind dat kunst voor iedereen is.’

 

Wat hoop je dat jouw werk met mensen doet?
‘Dat is lastig. Ik moet dat zelf ook nog ontdekken. Maar als het mijzelf raakt, zijn er denk ik altijd wel andere mensen die er ook iets in herkennen. Een tijdje terug heb ik een krant gemaakt over Zeeland, omdat mijn opa en oma daar zijn opgegroeid. Het gaat bijvoorbeeld over de Zeeuwse taal en klederdracht, maar er staan ook anekdotes in van opa en oma. Toen ik het mijn oma liet zien, zag ik dat van alles herkende en dat ze herinneringen ophaalde. Daar heb ik haar toen wel mee geraakt, denk ik. Maar het legt ook een druk op. Het is vet om iemand te raken, maar ik ben ook echt nog student en aan het ontdekken.’

Wat voor kunst raakt jou? Heb je een favoriet?
‘Over het algemeen denk ik dat bijna alle vormen van kunst mij wel kunnen raken. Ik wil er het liefst de tijd voor nemen, het van dichtbij bekijken, zien op welke manier het gemaakt is. Het moet niet te zweverig worden, maar ik denk dat elk kunstwerk een soort aura bij zich draagt. Overal zit wel een verhaal in, en vaak kun je dat verhaal zelf bedenken. Misschien vind ik dat wel het mooiste: dat je elk kunstwerk zelf mag interpreteren, en dat je er dan vaak iets van jezelf in ziet.’

Denk je dat kunst bijdraagt aan zingeving? Hoe?
‘Ik denk dat dat zeker kan, maar daar moet je wel zelf iets voor doen. Als je een snel rondje door het museum loopt en het daarna wel gezien hebt, zul je de zingeving misschien minder snel tegenkomen. Daar moet je tijd voor maken. Even echt goed kijken, en het dan over je heen laten komen. Je kunt dan helemaal zelf bedenken wat je ziet en voelt. Met name in oude kunst zit enorm veel symboliek. Denk maar eens aan een katholieke kerk. Kleine dingen kunnen soms een grote betekenis hebben.’

Zijn kunst en geloof dan zo nauw met elkaar verbonden?
‘Ik denk dat religie – of spiritualiteit – en kunst heel nauw verbonden zijn. Ze bieden beide veel ruimte voor persoonlijke interpretatie. Of ik in God geloof, zou ik nooit met een simpele ja of nee kunnen beantwoorden, maar ik voel wel een sterke connectie met de kerk. Deze thema’s zijn groot en voor iedereen anders. Met kunst kan dat precies zo werken. Een kunstwerk en een Bijbelverhaal kunnen beide een oplossing bieden voor iets wat je hebt meegemaakt. Als je ergens mee zit, kun je soms rust vinden in kunst of religie. Ze bieden allebei de ruimte om dingen te ontdekken. Ik denk dat ze daarom heel goed hand in hand gaan.’

Heb je een tip voor mensen die graag creatief bezig willen zijn, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen?
‘Mensen denken vaak aan goed of slecht, ook als het gaat om creativiteit. Ik denk dat dat je alleen maar tegenhoudt. Als je dat kunt loslaten en plezier kunt hebt in het maakproces, is het resultaat altijd goed. Creativiteit zit in een klein hoekje!’

Categorieën

Pin It on Pinterest