Bij een predikant denk je al snel aan een roeping, zeker als de predikant werkt in een gewelddadig land als Colombia. Toch reageert Jeannet Bierman verbaasd op de vraag of ze geroepen is om dit werk te doen. “Natuurlijk voel ik me geroepen, maar dat is niet anders dan bij een timmerman of een tuinman. Ieder mens heeft een roeping. Die vraag hoor je niet alleen aan een predikant te stellen.”
Zendingsproject met wederkerigheid
67 jaar is Jeannet, maar de passie voor haar werk spat er van af. Op een koude winterdag in januari vertelt ze over haar werk aan het theologisch instituut in Cali, een grote stad in Colombia. Ze doceert daar praktische theologie. Jeannet: “Ik leer de studenten hoe ze handen en voeten kunnen geven aan theologie. Het is een zendingsproject, maar met wederkerigheid. Ik ben ook enorm geïnspireerd door de mensen daar.”
Geloof in verandering
Colombia is een prachtig land, met schitterende natuur, maar het land gaat al zestig jaar gebukt onder een burgeroorlog. Er is enorm veel geweld en dat merkt Jeannet ook in haar werk. “Er zijn hier heel veel trauma’s, ook bij studenten en docenten. Eigenlijk heeft iedereen te maken met geweld. Dat zijn soms verschrikkelijke verhalen. Ik ben geraakt door de hoop op verandering en het ongelofelijke uithoudingsvermogen wat ze hier hebben. Na zestig jaar geloven ze nog steeds in verandering.”
Geweld
Het geweld beperkt ook de bewegingsvrijheid van Jeannet “Ik ga nooit in het donker de straat op. Als ik ergens naar toe wil, kan dat alleen veilig met een taxi. De kans om beroofd te worden is erg groot .Het enige wat ik te voet doe, is een boodschap bij de supermarkt één kilometer van de campus vandaan.”
Mooie projecten
In Colombia is het verschil tussen arm en rijk enorm. Bij het vak praktische theologie leren studenten hoe ze hun geloof in praktijk kunnen brengen. Daardoor zijn er veel mooie initiatieven in de arme wijken gestart. Jeannet is zelf betrokken bij een eetproject, maar ook bij een project waarbij ze bijbelstudie geven aan inheemse vrouwen. “De vrouwen hebben vaak te maken met geweld. Door de Bijbelverhalen leren ze dat ze in verzet mogen komen. In de Bijbelverhalen vinden ze hoop, verandering en troost.”
Bevrijdingstheologie
Als 18-jarig gereformeerd meisje besluit Jeannet om theologie aan de universiteit in Kampen te studeren. Jeannet: “Dat was geen roeping. Ik had een brede interesse. Bij de studie theologie krijg je vakken als geschiedenis, psychologie en talen. Tijdens haar studie leert ze over de bevrijdingstheologie en dat spreekt haar enorm aan. “Het is de theologie van de armen.” Ook raakt ze geboeid door de verhalen van de politieke vluchtelingen uit Argentinië en Chili. De interesse en liefde voor Latijns-Amerika zat er dus al vroeg in. Jeannet: “Ik zit daar op mijn plek en doe er toe. Dat heeft wel met een roeping te maken.”
Omhelzen en inspiratie
Jeannet geniet enorm van haar werk. Het is dan ook een project van wederkerigheid. “In Colombia is er een grote hartelijkheid en vriendelijkheid. Mensen omhelzen elkaar al snel en dat doet mij enorm goed. Ze leven hier ook in het moment. Er is veel geweld tegen vrouwen, maar toch houden zij moed, hoop en het verlangen om dat aan te pakken. Ik ben geïnspireerd door de mensen daar. Dat geef ik graag aan anderen door”
De komende drie jaar ondersteunt de commissie Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking (ZWO) vanuit onze kerk Jeannet Bierman in Colombia. Dit is een project van Kerk in Actie.