“Zondag is voor mij een fijn moment. Ik vind rust in de kerk.” Aan het woord is Hetteke Wapenaar, geboren in 1961 op het mooie Zeeuwse Walcheren. De kerk als rustplaats. Je zou verwachten dat er meer plekken zijn waar je tot rust kan komen, maar als ik dat voorleg aan Hetteke, schalt er een vrolijke lach door de telefoon. “Voor Wapenaar geldt dat niet hoor. Ik kan eigenlijk niet stil zitten, maar op zondagochtend moet ik wel. Dan zit ik vast op die stoel en dat helpt mij om echt rust te nemen. “

29 jaar geleden verhuisde Hetteke van Den Haag naar Lelystad en werd lid van de Ontmoetingskerk. “Toen de kinderen klein waren, vond ik de zondagochtend ook al fijn. Een moment waarop ik even kon nadenken. In de kerk hoop ik inspiratie te vinden. Er zijn voor mijn gevoel steeds minder plekken waar je naar toe kan om getriggerd te worden. De kerk is een plek waar dat nog steeds kan.”

Van vrijzinnig tot evangelisch

Het mooie van onze kerk is dat de mensen die er komen allemaal heel verschillend zijn. Het geloof wordt heel divers beleefd, van vrijzinnig tot evangelisch. Voor iedereen is plek. Dat maakt het niet altijd makkelijk, maar het is wel leuk en bijzonder.

Genieten van muziek

Hetteke speelt al sinds haar 12e blokfluit in de kerk. “Ik vind het heerlijk om muziek te maken in de kerk. Nog leuker is het als je hoort dat andere mensen ook van de muziek genieten.” Tijdens de collecte speelt Hetteke vaak samen met organist Peter Visscher. Daarbij spelen ze vooral muziek die ze zelf erg mooi vinden zoals Bach en Vivaldi. “We hebben inmiddels al een aantal keer meegedaan aan een concours. De collecte is dan een mooi moment om even extra te repeteren”, grinnikt Hetteke.

Speel je mee?

Peter en Hetteke genieten enorm van het muziek maken in de kerk en zo werd een nieuw idee geboren. “Vorig jaar zijn we begonnen met “Speel je mee?”. Tijdens deze kerkdienst kan iedereen zijn eigen muziekinstrument meenemen en gewoon meespelen. Het is heel laagdrempelig. Het gaat er niet om dat je goed speelt, maar dat je geniet van het spelen samen in de kerk. “