Vul uw e-mailadres en naam in en klik daarna op inschrijven
Please wait

Soepbakfiets

Dit jaar was het gezamenlijke dankdagdoel van onze kerk en de HGL een soepbakfiets voor het Eropafteam. Dit voertuig is zondag 5 november in de kerk gepresenteerd en naar verwachting leveren de collectes zoveel op dat de soepbakfiets komend weekend al kan worden gebruikt tijdens het interkerkelijk jongerenproject Dive The City. Bedankt voor de gulle gaven en de ingezamelde soep!!

Ondersteuning kwetsbare jongeren

Het IDO richt zich steeds meer op de ondersteuning van kwetsbare jongeren in Lelystad. Het meest effectief is om dat samen met anderen te doen. Daarom is het IDO één van de samenwerkingspartners in het Eropafteam (samen met Welzijn Lelystad, Kwintes, politie en de Gemeente Lelystad). Vanuit het Eropafteam ondersteunt men jongeren die recidiverend crimineel zijn, of op straat dreigen terecht te komen. Jongeren die via reguliere hulp vaak tussen de wal en het schip terechtkomen. Deze jongeren hebben een aanpak nodig die anders werkt dan de rest van het systeem. We moeten niet afwachten, maar zelf op probleemsituaties afstappen en op maat aan de slag gaan.

Maatjesproject en training

Het IDO is vooral betrokken op dit terrein via een maatjesproject: jongeren kunnen langer op een maatje steunen en worden daardoor, ook als de formele hulpverlening stopt, niet losgelaten. Maatjes kunnen ook helpend zijn in het vertrouwen dat de jongere vaak niet heeft in de hulpverlening. Sinds kort bieden we aan jongeren een 'This is Me'-training´ aan, een concept dat is ontwikkeld door Movisie, waarbij ze leren hun eigen talenten en kwaliteiten te ontdekken en geactiveerd worden deze toe te passen en in te zetten in het dagelijks leven. De vrijwilligers zijn hierin de co-trainers en na de training fungeren ze als coach die in het natraject een vinger aan de pols houdt bij de deelnemende jongeren.

Wat we signaleren

We zien steeds meer hoe een groep jongeren – nog – niet in beeld is van politie, leerplicht- ambtenaren of andere hulpverleners, maar wel aandacht vraagt. Juist deze groep jongeren kunnen we helpen door er vroeg bij te zijn en daarmee erger te voorkomen. Door deze jongeren zelf op het spoor te komen, hopen we ze te kunnen trainen, maar ook directe, preventieve ondersteuning aan te bieden van de professionele jongerencoaches uit het Eropafteam en de vrijwilligers. Zo hopen we jongeren in een eerder stadium zelfredzaam te maken en een plek te geven in onze samenleving.

Soepfiets als middel voor contact

We willen daarom een nieuw project starten waarmee we actief jongeren gaan benaderen. Het plan is om vanaf half november iedere donderdagavond met soep, maar later zeker ook worsten, koffie en thee en in de zomer met fris en ijs, de straat op te gaan om contact te leggen met deze jongeren, ze op te zoeken en hen te leren kennen, vertrouwen kweken en ze een plek bieden waar ze heen kunnen met concrete hulpvragen of voor een ´This is Me´-training. Wij geloven dat de wekelijkse aanwezigheid met deze bakfiets in het centrum en andere hangplekken ervoor zorgt dat jeugd meer vertrouwen en een lagere drempel ervaart richting hulp en ondersteuning en dat we op deze werkwijze jongeren op het spoor komen die anders tussen wal en schip dreigen te vallen.

Samenwerkingen

De soepfiets geeft ons de mogelijkheid om niet alleen binnen het Eropafteam met partijen samen te werken, maar ook met andere partijen, organisaties en betrokken burgers samen op pad te gaan. Een fiets om zo samenwerking te bevorderen, ook met andere jongerenwerkers, met jeugdgroepen van kerken en initiatieven waar nu nog weinig samenwerking mee is. Hoe vaker de fiets op straat te vinden is, hoe bekender jongeren ermee worden en hoe lager de drempel wordt om hulp en ondersteuning te zoeken.

08:45 - 09:30
ds. J. Lotterman
10:00 - 11:00
ds. J. Lotterman
19:00 - 20:00
ds. G. Fredrikze Zangdienst m.m.v. gospelkoor "Outside" uit Almere o.l.v. Peter Rigter
19 nov 2018

Z M D W D V Z
week 44 1 2 3
week 48 25 26 27 28 29 30

Copyright © 2018. All Rights Reserved.