Vul uw e-mailadres en naam in en klik daarna op inschrijven
Please wait

De diaconie zijn de handen van de kerk. Met het woord kerk wordt dan niet het gebouw of de organisatie bedoeld, maar de gemeente. Een diaconale gemeente kent vele handen van mensen die omzien naar de ander. Handen die naar de ander gaan. Even iets voor die ander doen.

De diaconie organiseert, begeleidt en ondersteunt dit proces. Maar altijd samen met de gemeente. Een gemeentelid kan zowel deelnemen aan de activiteiten van de diaconie als ervan gebruik maken.

De diaconie van de Protestantse Gemeente Lelystad kent verschillende activiteiten en projecten. Accenten liggen o.a. op:

Bijdragen aan/in de kerkdiensten
De diaconale opdracht is het wereldgebeuren binnen de kerkmuren te brengen. Hiermee wil de diaconie de gemeente attent maken op wat er om ons heen gebeurt, zowel dichtbij als veraf. Daarmee activeert zij het omzien naar de ander. Zeker bij rampen wordt in de kerkdienst daarvoor aandacht gevraagd.

Groente project
Vrijwilligers van o.a. de PGL, onderhouden een boomgaard op De Groene Velden. De opbrengst bestaat uit allerlei soorten fruit en enkele groente gewassen. Alles wordt door de vrijwilligers geoogst en komt volledig ter beschikking van de Voedselbank.

Vakantieproject
Om mensen aan een welverdiende vakantie te helpen heeft de diaconie het vakantieproject gestart. Veelal wordt gebruik gemaakt van de vakantiecentra 'De Blije Werelt' in Lunteren en het ' F.D. Roosevelthuis' in Doorn. Deze vakantiecentra beschikken over speciale voorzieningen, vooral voor gehandicapten. Coördinator van het vakantieproject is Tineke van der Veen (tel. 0320-228348). Ook hierbij is het mogelijk om je als begeleider op te geven.

Noodhulp
Voor mensen die het door financiële problemen aan de primaire levensbehoeften, zoals voedsel of meubilair, ontbreekt en acute hulp nodig hebben bestaat de mogelijkheid noodhulp aan te vragen. Voor 'acute noodhulp' werken de verschillende kerken samen. Noodhulp kan aangevraagd worden via diverse instellingen, zoals het Interkerkelijk Diaconaal Overleg (IDO). Ook voor meubilair en andere huishoudelijke artikelen wordt in dit project samengewerkt met het IDO, waarbij verschillende kerken zijn aangesloten. Coördinator is Wim Noppers (tel.0320-218781).

IDO
De diaconie staat open voor ieder mens die op haar pad komt. Om hieraan invulling te geven is men begin 90-er jaren overgegaan tot gesprekken met de andere Christelijke kerken in Lelystad en de burgerlijke gemeente. Dit heeft geleid tot een samenwerkingsverband onder de naam IDO (Interkerkelijk Diaconaal Overleg). In deze overkoepelende stichting IDO zijn de volgende stichtingen ondergebracht:

• • Stichting Inloophuis Waterwijk (IWW)
  • • Stichting Wijzer met inloophuis Open Haven (IOH)
  • • Stichting IDO Schuldhulpverlening Lelystad (ISL)
  • • Stichting Voedselbank 'De Korenaar'

Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met instellingen van de burgerlijke gemeente, waaronder:

• • Gemeentelijke Sociale Dienst
  • • Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF)
  • • Woningbouwvereniging Centrada
  • • Landelijke fondsen en instanties

De taak van de kerken in deze is hierdoor geworden:

• • Toezicht op het IDO
  • • Het verlenen van noodhulp

Het doel van de kerken is: 'als kerk in de stad een open huis (herberg) te zijn'. Dit is bedoeld voor ieder mens die behoefte heeft aan een praatje of zomaar een kopje koffie. Ook is er de mogelijkheid tegen een geringe vergoeding een warme maaltijd te krijgen. Een belangrijk uitgangspunt is dat er geen voorwaarden of verplichtingen worden gesteld.
Bij problemen op financieel of sociaal psychisch gebied kan, voor zover dat binnen ons vermogen ligt, hulp worden geboden. Zonodig wordt doorverwezen of wordt men begeleid naar hulpverlenende instanties. Dit zijn bijvoorbeeld ISL, de Sociale Dienst en de Inloophuizen. Bovengenoemde instanties werken nauw met elkaar samen en maken gebruik van ieders kennis en ervaring.
Daarnaast kan noodhulp worden aangeboden, bijvoorbeeld door het aanbieden van goederen en soms ook groenten en aardappelen. Beiden inloophuizen hebben de beschikking over een winkeltje voor tweedehands kleding, tegen symbolische prijsjes.

ZWO
De werkgroep Zending, Werelddiakonaat en Ontwikkelingssamenwerking promoot het diaconale- en zendingswerk in de Derde Wereld. Periodiek wordt daarvoor op een aantal zondagen in het jaar aandacht gevraagd. Daarnaast geven zij de gemeente voorlichting op bijeenkomsten en gemeente-avonden.
Klik hier voor het jaarverslag van de ZWO

Najaarsacties
Tijdens de Dankdag voor het gewas, die in november wordt gehouden, en rond de kerstdagen brengt de diaconie een attentie bij mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Jaarverslag
In het jaarverslag vindt u een overzicht van alle activiteiten, die de diaconie in het afgesloten jaar heeft uitgevoerd of waar de diaconie bij betrokken was. De moeite waard om te lezen!
Klik hier voor het meest recente jaarverslag

Beleidsplan 2016 – 2021
Voor de periode 2016 – 2021 is een beleidsplan opgesteld, waarin de diaconie haar missie en visie, de context en een programma voor de komende vijf jaar heeft geformuleerd. In het programma staan de activiteiten beschreven die nodig zijn om de missie te realiseren. Klik hier voor het beleidsplan

Sociale kaart

Voor het werk van de diaconie is een sociale kaart opgesteld, die met enige regelmaat wordt aangepast.
Klik hier voor de actuele sociale kaart

Het dagelijks bestuur van de diaconie bestaat uit:Lydia Suàrez Tripp (voorzitter), Jan Truin (secretaris) en Hessel-Jan Huzen (penningmeester)

08:45 - 09:30
ds. J. Lotterman
10:00 - 11:00
ds. J. Lotterman
19:00 - 20:00
ds. G. Fredrikze Zangdienst m.m.v. gospelkoor "Outside" uit Almere o.l.v. Peter Rigter
19 nov 2018

Z M D W D V Z
week 44 1 2 3
week 48 25 26 27 28 29 30

Copyright © 2018. All Rights Reserved.