Vul uw e-mailadres en naam in en klik daarna op inschrijven
Please wait
Paaskaars2018De totale afbeelding bestaat uit 3 elementen.

Gods hand draagt mensen die het Christusmonogram vasthouden.

Het Christusmonogram kent als basisvorm de letter P gecombineerd met de X.

De X staat voor de Griekse letter Chi en geeft de eerste letters van het woord Christos aan.(gezalfde)

De P staat voor de letter Rho; deze heeft overeenkomst met een stok en een krulling.  Daarmee symboliserend de herdersstaf of Mozes staf.

Tijdens de tocht door de woestijn werd het volk ziek. Mozes stak daarop een koperen

slang op zijn staf. Wie opkeek naar de staf werd genezen.

De kerk van Rome zag hierin een goddelijke aanwezigheid. Daarom heeft de bisschop

een staf bij zich als goddelijke vertegenwoordiging.

Het beeld van herdersstaf is helder bij de betekenis van Christus als herder en leraar.

Bijkomende gedachte is dat de P eveneens het woord Pax aanduidt, dat vrede betekent.

Gecombineerd met de X geeft het symbool Pax-Christi weer, ofwel de “vrede van Christus”.

Op de paaskaars wordt de X gevormd door 2 harten die elkaar in de punt taken. Zij stellen voor:

Hart van de hemel, hart van de aarde.

Hart van God, hart van mensen.

Opdat zij elkaar zullen raken.

Het geheel wordt door Gods hand  gedragen.

Op handen gedragen mensen die uitzien naar de 8ste dag.Paaskaars2017

De regenboog is de hoop, is toekomende tijd.
Een duif (Gods geest) spreidt, neer dalend zijn vleugels uit over de mensen.
De regenboog verdwijnt in de wolken. (Christus opgevaren ten hemel)

Anneke, Cees en Ger

Het kruis scheurt open.
Het heeft zijn tijd gehad.
Uit de scheur komt het wit.
Het zwarte is weg.
De vredesduif is op het kruis geland.

De vrede van Christus.
Opstanding heeft het zwart in de wereld verdreven.

Onder het kruis mensen.
Zij delen samen één wereld.
Barmhartig en zonder grenzen
Gedreven door de vrede van Christus

paaskaars2015Thema Paaskaars 2015 'Vieren is verbinden'

Maar hoe kwam de verbeelding dit keer tot stand?
Meerdere mensen hebben dit jaar samen aan de kaars gewerkt. Zowel met idee als uitvoering zijn we letterlijk en figuurlijk gaan graven naar de kern van dit thema en naar de kern van de kaars.
Daardoor ontstond er een gat in de kaars waaruit wij licht zagen komen. Maar dat kon je alleen zien als je op een bepaalde manier keek. Dat gaf ons te denken en we plaatsten een denker bij de grafopening. Hij snapte niet hoe dit allemaal kon. Maar de keerzijde van het graf is het leven. Daarom hebben we het lege graf verbonden met mensen aan de andere zijde van de kaars. Christus is even in de dood geweest, om te zijn bij hen die vertoeven in het graf. Om vandaar uit op te staan. Zo kiest God voor de mens, het goede en keurt het kwade af. Het is Zijn keuze voor het leven. Daarom wil God zich verbinden met ons mensen. Daarom kwam op de andere kant van de kaars een mensengroep en daarbij het Christusmonogram.
Maar de denker snapt het allemaal nog niet. Een vraag die dan ontstaat is; wat is nu de voorkant?
Namens de werkgroep paaskaars, Ger Postma

paaskaars 2014'Met hart en ziel vieren' was de opdracht voor de paaskaars 2014. Eigenlijk is dan bedoeld, met hart en ziel je geloof vieren. Al bij de vorige paaskaarsen schreef ik dat de ziel de verbinding is tussen mens en geest. Zonder die geest heeft de mens geen ziel en wordt hij een robot. Dan handelt hij uit automatisme. Juist die geest zet de mens aan het denken. Waarvoor, waarom leef ik. Waarom doe ik... Daardoor kan hij vrij worden van wat hem knelt. Door die ziel wordt het menselijk wezen, MENS.

Zo je geloof vieren kan dan ook bevrijdend zijn. Zeker als het vanuit je hart gaat. Dat kan uitbundig zijn maar ook ingetogen. Beide vormen hebben iets feestelijk. Maar hoe verbeeld je dat op een paaskaars?

Inloophuis Waterwijk gaf mij de start voor de afbeelding. Daar ging het namelijk over het gelijk zijn aan elkaar. Hoe je ook denkt en wie je ook bent. Niemand wordt uitgesloten. Zo ontstond er een veelkleurige mensenkring rond de kaars. Een kring van mensen die iets aan het vieren zijn rond het licht van Christus. Terwijl de geest boven hen kringelt als een rook of vuur kolom. Wel horizontaal, maar ook omhoog naar het licht. Want God schiep het licht. En in dat licht kunnen wij elkaar zien. Om met elkaar te lachen, huilen en te stralen. Ja, MET HART EN ZIEL je geloof VIEREN, dat zal een feest zijn.

Ger Postma

15 nov 2018
14:00 - 17:00
Ontmoetingsclub/Uitleg doedelzak
16 nov 2018
15:45 - 16:45
kerkdienst HGL
16 nov 2018
19:00 - 20:00
kerkdienst LdH
08:45 - 09:30
ds. J. Lotterman
10:00 - 11:00
ds. J. Lotterman
19:00 - 20:00
ds. G. Fredrikze Zangdienst m.m.v. gospelkoor "Outside" uit Almere o.l.v. Peter Rigter
19 nov 2018
15:00 - 16:00
Bijbeluurtje Ravelijn
19 nov 2018
19:30 - 21:30
20 nov 2018
10:00 - 12:00
Koffieochtend
20 nov 2018
20:00 - 22:00
Cantorij

Vorige maand November 2018 Volgende maand
Z M D W D V Z
week 44 1 2 3
week 48 25 26 27 28 29 30

Copyright © 2018. All Rights Reserved.