Hoe maak ik de wereld een mooiere plek? Met die vraag gingen de jongeren van de Ontmoetingskerk op hun jongerenavond aan de slag. Een vraag die best ingewikkeld is, want wat is nu onze invloed nu op oorlog, geweld, armoede, honger of een natuurramp? Veel problemen zijn groot en de bijdrage van een individueel mens lijkt een druppel op een gloeiende plaat en dan is er ook nog de drukte van het dagelijks leven.
De jongeren komen tijdens de avond tot de conclusie dat er al heel veel goede dingen gebeuren in de wereld. Veel mensen zijn al actief een ander aan het helpen, soms ook gemotiveerd door hun christelijk geloof (bijvoorbeeld uit het idee van naastenliefde). Maar in Nederland ontbreekt het vaak aan één ding, we lopen er niet mee te pronken. De persoon die vrijwilligerswerk doet, vindt dat vaak de normaalste zaak van de wereld en als iemand er mee naar buiten gaat wordt snel gedacht dat dat vooral gedaan wordt uit eigen belang.
De jongeren zetten in deze krant mensen en organisaties in de spotlight. KLIK HIER om die te lezen
Cultuur
Experts constateren dat ook. In Nederland is er volgens hen wel sprake van een cultuur van ‘filantropie’ (vrijwillige inzet voor het publieke belang). In een land met zo’n cultuur wordt niet per definitie naar de overheid gekeken om problemen op te lossen, maar wordt dat ook als een verantwoordelijkheid gezien van de hele samenleving.
Maar voor zo’n cultuur is wel een tweede aspect belangrijk en dat gaat in ons land een stukje minder, het praten en in de etalage zetten van goede daden en giften. In Nederland is dat volgens expert niet gebruikelijk. Door de calvinistische inborst lopen we niet te koop met al het goeds. Toch kan dat wel belangrijk zijn, want als mensen anderen niet zien geven, dan gaan ze dat zelf ook minder snel doen. Oftewel, goed voorbeeld, doet goed volgen.
In etalage zetten
Dat inspireerde de jongeren. Op een eenvoudige manier kan je de wereld een mooiere plek maken, zonder dat je per definitie extra tijd investeert bovenop je bestaande vrijwilligerswerk, simpelweg door je werk iets meer in de spotlight te zetten en andere te inspireren. Hopend daarmee een cultuur te creëren van geven. En aan de andere kant helpt het ook, als we anderen die hun goede werk in de etalage zetten meer omarmen en niet meteen beschuldigen van eigen belang.
Om de daad bij het woord te voegen, maakten de jongeren dus een krant, vol met mensen en zaken die een plek in de spotlight verdienen. Klik HIER om die te bekijken.
Steken de jongeren dan straks niet meer de handen uit de mouwen? Zeker wel, binnenkort is er weer Dive the City, waarin veel jongeren een steentje bijdragen aan een mooier Lelystad. En ja, met deze mededeling hebben we weer iets in de etalage gezet!