Jongerenpastor Wim Warnar
“Bij ons kan je jezelf zijn. Hier is ruimte voor verdriet en falen.”

“De kerk is een plek waar je gewoon ongelukkig mag zijn.” Aan het woord is Wim Warnar jongerenpastor van de Ontmoetingskerk. De kersverse vader ziet er nog wat vermoeid uit van de slapeloze nachten, maar zijn ogen gaan glinsteren als hij het over het jeugd-en jongerenwerk heeft.  “Als kerk hebben we echt wat te bieden. Dat zouden we eigenlijk van de daken moeten schreeuwen. Iedereen wil gelukkig zijn, maar wij bieden een plek waar je jezelf kan zijn.”

Waarom ben je jongerenpastor?

“Jongeren zitten vol energie, zijn recht voor z’n raap en ook heel nieuwsgierig. Dat is super leuk. Ik ben 32 jaar, maar voel me nog heel jong”, grapt Wim. “Veel jongeren ervaren dat geloof iets is van de kerk. Dat doe je op zondag en misschien nog op vrijdagavond bij de Betweeners (jongerengroep 12+) Thuis en op school speelt het geen rol en dat is jammer. Juist geloof is bedoeld voor overal. Het is toch fantastisch te weten dat er iets groter is dan jou. Het zet je leven en al je zorgen in een ander perspectief. “

Wat heeft de kerk te bieden?

“Ik hoop dat de kerk een plek is waar je rust vindt, waar je vooral jezelf mag zijn. De kerk is ook een plaats waar je kunt kijken in de spiegel die God jou voorhoudt.  Daarin zie je dat de wereld niet alleen om jou draait.

Wij denken dat we allemaal heel gelukkig moeten zijn en roepen ook tegen elkaar hoe gelukkig we zijn. De kerk is een plek waar je juist een beetje ongelukkig mag zijn. Hier is ruimte voor verdriet en falen. Uiteindelijk hebben we allemaal barsten in ons leven.”

Waarom zou je naar de kerk gaan als je jong bent?

“In de kerk leer je dat God jou kent. Ook al weet je niet zeker of hij bestaat. Ik zeg altijd maar zo: hij weet wel zeker dat jij bestaat, want hij heeft jou gemaakt. Het is fijn om te weten dat er iets groter is dan jou, iemand die het beter weet.”

Wat doen jullie in de kerk?

“We hebben in de kerk allerlei jongerengroepen en doen veel leuke dingen. Kinderen en jongeren kunnen hier ook echt vrienden maken. Toch vind ik dat de kerk geen entertainment is. Het is een plek voor zingeving. Als je entertainment gaat bieden, win je het toch niet van de rest van de wereld. “

“Veel jongeren vragen zich af waarom ze op aarde zijn of waarom sommige dingen gebeuren. Ik heb niet alle antwoorden, maar ik bied wel een luisterend oor. Geloof blijft een mysterie en dat vinden we juist heel lastig. We zijn toch soort control freaks, maar geloof kun je niet verdienen. Overal moet je voor presteren, het geloof kan je alleen maar ontvangen. Daar moet je je aan overgeven. Gewoon accepteren dat God van je houdt.”

Wat betekent geloof voor jou?

“Geloof is een basisvertrouwen iets wat je richting geeft in je leven. Dat vind ik door te luisteren naar preken, de Bijbel te lezen en door te bidden. Ik kan me een leven zonder geloof niet voorstellen. Dat vinden sommige mensen heel gek, maar ik denk dat iedereen uiteindelijk op een bepaalde manier ergens in gelooft.”