De Ontmoetingskerk heeft een bijzondere band met Kampala in Uganda. Dat is ontstaan in 1996. In dat jaar ging een groep jongeren vanuit de kerk voor een werkvakantie naar Childrens Welfare Mission (CWM) bij Kampala in Uganda.

Kampala in 2022

Op 10 februari om 20.00u is er in het Jeugdhonk een presentatie met foto’s uit 2022.

Terug naar 1996

Zoals je op de foto hierboven goed  ziet, was in 1996 CMW nog klein. Het bestond uit een weeshuis met 25 kinderen en een basisschool waar ook kinderen uit de omgeving naar school gingen. In 1996 werd een dokterspost gebouwd (rechtsboven op de foto). Daar konden ook de bewoners uit de omgeving terecht.  CWM wordt gesteund door de stichting Kinderhulp Afrika in Aalsmeer.

De vonk sprong over

Na die eerste reis van de jongeren sprong de vonk van enthousiasme over in onze kerk. In 1997  ging een groep 50-ers naar Uganda om te klussen en kennis te maken met het land Uganda: een safari van enkele dagen.

Werkvakanties

De werkvakanties bleken niet alleen een directe vorm van ontwikkelingshulp. Ze waren een onbetaalbaar rijke ervaring voor wie eraan heeft deelgenomen: 114 jongeren en ouderen, de meeste uit Lelystad.

Groei

Het project groeide en kwam voor de vraag te staan hoe kun je de kinderen na de basisschool helpen om aan werk te komen. Een school voor vakonderwijs was nodig. Die uitdaging hebben we opgepakt en samen met Kinderhulp Afrika hebben we de stichting Kampala ’96 opgericht. Het doel werd om fondsen te werven voor de bouw van de vakschool en om nieuwe groepen uit te zenden voor een werkvakantie.

Klussen

Er is de afgelopen jaar heel veel gebouwd, geschilderd, gemetseld en getimmerd. Op de Special Sunday deden de groepen spelletjes met de kinderen.

Wat is er bereikt

Inmiddels is er een campus met een volledige middelbare en vakschool waar studenten een opleiding kunnen volgen. Je kunt op de foto goed zien, hoeveel er is bijgebouwd in de afgelopen 25 jaar.

Op de foto zie je de campus,  het grote gebied midden onder met de rode daken. Volgens Ugandese normen is dat een school waar de studenten ook wonen tijdens de semesters: De Namugongo Secondary Vocational School.  Door betalende studenten van buiten is de school selfsupporting en scoort ze hoog in de ranking van middelbare scholen in Uganda. Ook zijn leerlingen doorgestroomd naar de universiteit.

 

Pin It on Pinterest