De Ontmoetingskerk heeft bezoek gehad uit Oekraïne. Afgelopen zaterdag waren directrice Lilia en de docent Engels Yulia van het project “School voor onze dromen” uit Oekraïne te gast. Zij wilden ons bedanken voor de steun die ze hebben ontvangen eerder dit jaar. Toen werd de paascollecte gehouden voor medische apparatuur voor hun school.

De samenkomst begon met koffie en thee, waarna de directrice haar persoonlijke, emotionele en aangrijpende verhaal deed over hoe het is gegaan de afgelopen zeven maanden na het uitbreken van de oorlog. Ze vertelde dat de school een verzamelpunt is geworden voor distributie van hulpgoederen voor de regio. Ook worden er ongeveer 50 kinderen opgevangen uit het onveilige oostelijk deel van de Oekraïne.

Onderstaande video geeft een inkijkje hoe het de afgelopen tijd geweest is in Oekraïne. De tekst gaat verder onder de video.

Support en gedrevenheid

Volgens de directrice krijgen ze veel support en de gedrevenheid om de hulpgoederen op de juiste plekken te krijgen is groot. Het gebied is redelijk veilig, maar toch gaat nog steeds enkele keren per dag het luchtalarm af en moeten ze soms schuilen in de schuilkelders. Ze maken goed gebruik van de apparatuur die ze mede door de paascollecte konden aanschaffen. Het gaat dan om VAC-apparaten. Deze apparaten zorgen voor een goede en snelle wondgenezing. Ze worden gebruikt in het ziekenhuis in de regio van de school waar veel soldaten van het front worden verzorgd en ook gewonde hulpverleners.

Tekst gaat verder onder de foto.

Lilia en Yulia brachten een aantal cadeaus mee. Van ons kregen ze een beeldje terug. Daarmee willen we als kerk onze blijvende verbondenheid met hen uitdrukken. Lilia en Yulia zijn woensdag 21 september weer in Oekraïne aangekomen waar ze hun goede werk zullen voortzetten.

Collecte

Op zondag 9 oktober zal er opnieuw voor VAC-apparaten worden gecollecteerd. Dat, omdat ze helaas nog steeds nodig zijn. Soms worden er zelfs twee apparaten bij één patiënt gebruikt. De opbrengst van deze collecte wordt verdubbeld door de Diaconie en ook de ZWO draagt eraan bij.

Het volledige verhaal van directrice Lilia is, duidelijk vertaald, terug te zien in onderstaande video: