Geloven als een kind. Er is eigenlijk niks mooiers. In de ogen van de 7-jarige Femke Pols komen kleine glimmertjes als ze vertelt over de kerk. Ze vindt het leuk om te luisteren naar de Bijbelverhalen en tijdens de kindernevendienst te knutselen en tekenen. Wat het mooiste Bijbelverhaal is, weet ze ook meteen. Femke: “Dat is het verhaal van Maria.” Opa Henk luistert met een kleine glimlach naar zijn babbelende kleindochter. Ook hij gaat graag naar de kerk, maar dan vooral voor de ontmoeting.

Tradities

Bij de familie Pols houden ze van tradities. Zo hangt er een prachtige houten kerstster voor de ramen. Henk Pols heeft er eigenhandig voor alle kinderen eentje gemaakt. Een behoorlijke klus, maar iedere kerst kan je er weer van genieten. Femke mag dit jaar ook een kerstbal uitzoeken voor in de boom bij opa en oma. Henk: “Dat mogen al onze kleinkinderen. Ook krijgen ze voor hun eerste kerst allemaal een eigen kerststalletje.”

Kerst is een periode waar Henk en Femke allebei naar uitzien. Femke: “Dan kan ik met mijn kerststal spelen. Die heeft ook eigen dieren.” Henk: “Het is een periode van sfeer en gezelligheid. De geboorte van Jezus geeft ook hoop. Jezus is voor mij een voorbeeld van hoe je moet leven. Naastenliefde is daarbij voor mij heel belangrijk.”

Bidden helpt

De eerste adventskaars heeft bij de familie Pols al gebrand. Femke weet het precies te vertellen. “Als alle kaarsjes branden is het kerst.” Voor kleine en grote mensen kan God een veilige plek zijn waar je altijd terecht kan. Femke: “Ik bid altijd als er ruzie is. Dan wordt het opgelost.” Henk: “Als de schoondochters zwanger zijn, bid ik wel tot God om te vragen of het goed mag gaan, maar meestal bid ik uit dankbaarheid.”

Kerk in de samenleving

Henk: “Voor mij zijn Jezus en de Bijbel een opdrachtverhaal. Ik ben katholiek opgevoed en was al een hele tijd niet meer naar de kerk gegaan. Toen ik een keer met mijn vrouw Arineke meeging naar de protestantse kerk, sprak een dominee tijdens de dankdag voor het gewas. Hij zei: “Wij moeten ons schamen. Hier zijn we dankbaar, maar in Afrika laten we ze sterven van de honger. Dat was voor mij een keerpunt. Een kerk moet in de samenleving staan en dat zie ik nu heel sterk met alle acties, zoals Binneninn, het straatpastoraat en de voedselbank. De Kerst-Inn is daar ook een mooi voorbeeld van.”

Het is leuk om te luisteren

Femke: “De kerk is niet saai, omdat ze veel leuke dingen voor kinderen doen. Ik heb wel eens gezongen en mocht ook een keer een bord hooghouden. Ook zijn mijn vriendinnetjes Lotte en Meis er soms. Dat is nog leuker.” Dat Femke zo heerlijk over de kerk kan kletsen doet Henk zichtbaar goed. De jeugd heeft de toekomst. “Het is goed dat de kerk blijft. Het is een fijne plek van waaruit je kan delen naar de buitenwereld toe. De kerk heeft een maatschappelijke functie en het is mooi als dat kan blijven.”