Ook dit jaar is er weer een paaskaars gemaakt door Ger en Anneke, lees hieronder wat de nieuwe paaskaars precies betekent.

Paaskaars 2021

Voor de paaskaars van 2021 zijn we uitgegaan van het Christusmonogram. Ik spreek van we maar Anneke, met wie ik altijd werkte, is verhuisd. Gelukkig is ze nog wel bereikbaar, want het is niet goed om van 1 gedachte uit te gaan.

Maar we willen er de elementen hoop en toekomst er aan toevoegen. Daarvoor kiezen we de regenboog. Zo krijgen we een beginpunt, waar vanuit we verder werken.

Het Christusmonogram bezit een X (In het Grieks de chi, de eerste letters van Christus). Die X is eigenlijk een boog die omhoog wijst en een die naar beneden wijst. Dus krijgt die onderste de kleuren van de regenboog. Christus is hoopvol.

De bovenste boog wordt dan als balans en krijgt de letters Alfa en Omega. Zij vormen de tijd die wij krijgen (nodig hebben) om ons tot Christus te richten. Die balans moet in evenwicht blijven.

Onderaan het monogram komt een bijbel, het woord Gods. Daaronder plaatsen we 2 handen die gericht zijn om het monogram (Christus), met het woord (de Bijbel) te ontvangen. In die handen staan mensen. Zij zijn hart nodig om het indalen van het totale monogram te begeleiden. Zo wordt de totale afbeelding een weergave van de menselijke rol om het evangelie naar mensen te sturen.

De eerste schets van de paaskaars

Waarom het Christusmonogram?

Toen het volk Israël in de woestijn ziek was bond Mozes een slang aan zijn stok. Wie van het volk opkeek naar die kronkelende slang werd genezen. (Wie opziet naar God kan kracht ontvangen).
De RK zag hierin een vorm van goddelijke aanwezigheid en gaf de bisschoppen zijn een Mozesstaf als symbool van goddelijke aanwezigheid.
De kronkelende slang komt overeen met de Griekse letter R (Rho). Daaruit is de letter P ontstaan.  Door hieronder de Griekse X (Chi) te plaatsen.
Omdat Mozes wordt gezien als herder en leraar voor het vlok Israël wordt het Christusmonogram ook wel de Mozesstaf genoemd.

Ger bezig met het maken van kaarsen
Ger werd over de nieuwe paaskaars geïnterviewd door Radio Lelystad, kijk dat hieronder terug:

De nieuwe paaskaars is in de kerk te bekijken tussen 10 en 12. Meer lezen over de paaskaarsen? Lees hier de verhalen achter de paaskaars van 20142015201620172018 en 2019.

Pin It on Pinterest