Het wordt een bijzonder mooie Passiedienst. Vrijdag 7 april om 19:30 uur brengt de Cantorij onder leiding van dirigent Marion Boshuizen Stabat Mater van Antonio Caldara ten gehore. De Cantorij wordt hierbij begeleid door een groep professionele muzikanten.

Passiedienst

Het lijden en sterven van Jezus raakt aan het leven van veel mensen, door de geschiedenis heen en ook in onze tijd. Deze herkenning is ook een inspiratiebron
geweest voor veel kunstenaars en musici, zoals de Italiaanse componist Antonio Caldara (1670-1738).

Stabat Matar

Het Stabat Mater is een liturgisch gedicht, ontstaan in de Middeleeuwen. Het gaat over Maria, in haar verdriet over haar gekruisigde zoon. Caldara maakte een versie voor koor en orkest, maar het gedicht kan ook in liedvorm worden gezongen, en zo is het ook opgenomen in het liedboek. Dat gaan we ook samen zingen. Als afsluiting klinkt het “Christe du Lamm Gottes” van Johann Sebastian Bach. De tekst komt uit de avondmaalsliturgie: Lam Gods, dat wegneemt de zonden der wereld, ontferm u over ons, geef ons uw vrede. Bach schreef dit koraal voor de Johannespassie. Indrukwekkende muziek, teksten en stilte op deze bijzondere dag.

Cantorij

De Cantorij heeft vanaf het begin van haar bestaan (ruim 25 jaar) de traditie gehad om ieder jaar in de veertigdagentijd een Passiedienst te verzorgen. Het is iedere keer weer een hele puzzel om een nieuwe passie/cantate te vinden die geschikt is voor de Cantorij, want we zijn maar een klein koor met ook beperkte financiële middelen en solisten zijn duur. Toch is dat tot nu toe steeds gelukt. Het instuderen van dit Stabat Mater vergt veel van zowel het koor als de dirigent. In eerste instantie het studeren van de noten en er dan daar vervolgens muziek van maken vraagt discipline en inzet, maar de koorleden zijn erg enthousiast.

Projectzangers

Omdat de Cantorij van zichzelf klein zijn, is er een oproep gedaan voor projectzangers. Op dit moment zingen er speciaal voor deze cantate een aantal extra mensen mee, met als gevolg dat er meer evenwicht in de verschillende partijen is en er ook echt een koor staat.

Meezingen?

De cantorij van de Protestantse Gemeente te Lelystad werkt regelmatig mee aan de kerkdiensten in de Ontmoetingskerk. Wilt u meezingen met ons? Dan bent u van harte welkom op de repetities, die worden gehouden op dinsdagavond van 8 tot 10 uur in de Ontmoetingskerk. Voor meer informatie klik hier

 

 

 

 

Pin It on Pinterest