In de Stille week en rondom Pasen zijn er veel diensten in de Ontmoetingskerk. In dit spoorboekje zie je in één oogopslag wat er allemaal wanneer gebeurt. U bent in ieder geval van harte welkom!

Een deel van de diensten is ook te volgen via kerkdienstgemist. Klik hier om naar die website te gaan. 

Palmpasen

Alle kinderen zijn op Palmzondag welkom in de Ontmoetingskerk om palmpasenstokken te maken en een optocht door de kerk te lopen.

Zondag 2 april 2023 - 10:00 uur - Ontmoetingskerk - ds. K. de Lange

Interkerkelijke vespers

Van 2 tot en met 5 april is er dagelijks een kort moment van bezinning. Elke vesper staat een schilderij uit de expositie van dit jaar centraal. Het thema is aan tafel. Lees meer over de expositie hier.

Zondag 2 april 2023 - 19:30 uur - Ontmoetingskerk - ds. K. de Lange
Maandag 3 april 2023 - 19:30 - Ontmoetingskerk - ds. P. Roosendaal (voorganger in het Anker)
Dinsdag 4 april 2023 - 19:30 - Ontmoetingskerk - ds E. Hogendoorn (voorganger van ‘t Lichtschip)
Woensdag 5 april 2023 - 19:30 - Ontmoetingskerk - ds. K. Smit (voorganger van de Lichtbron)

Inloop van de vespers is vanaf 19:00 uur. 

Inloop pasencollectief

Benieuwd naar de motivatie en de inspiratie van de kunstenaars van het Pasencollectief? Na de vesper van zondag 2 april (in de Ontmoetingskerk) kunt u informeel in gesprek met de kunstenaars en delen wat u ‘leest’ in de kunstwerken. Er is ook een boekentafel rondom het thema ‘aan tafel’. Lees meer over het kunstproject hier.

Witte donderdag

In de dienst op Witte donderdag worden muziek, zang en poëzie met elkaar afgewisseld. Ook is er de viering van het Heilig Avondmaal. Het verhaal van de laatste maaltijd van Jezus met zijn leerlingen en de uitlevering staan centraal in de dienst.

Donderdag 6 april 2023 - 19:30 uur - Ontmoetingskerk – Pastoresteam

Donderdag 6 april 2023 - 20:30 uur - Jeugdhonk Ontmoetingskerk - Samen The Passion kijken (voor jong en oud)

Goede vrijdag

Het lijden en sterven van Jezus raakt het leven van veel mensen. In de viering op Goede Vrijdag komt dat naar voren. In deze dienst is ook medewerking van de cantorij. Zij zingen als meditatief moment het Stabat Mater van de Italiaanse componist Antonio Caldara (1670-1738). Het Stabat Mater is een liturgisch gedicht. Als afsluiting klinkt het “Christe du Lamm Gottes” van Johann Sebastian Bach. Leer meer over de passiedienst hier.

Vrijdag 7 april 2023 - 19:30 uur - Ontmoetingskerk - Pastoresteam

Stille zaterdag tot paaswake

Het is een bijzondere nacht de Paasnacht, want vroeg op deze dag komt een vrouw bij het graf erachter dat Jezus is opgestaan. Vanuit het donker van de nacht schijnt het nieuwe licht waarvan de paaskaars het symbool mag zijn.

Zaterdag 8 april 2023 - 22:00 uur - Ontmoetingskerk - Pastoresteam

Let op! Deze viering begint, anders dan de rest van de week, om 22:00 uur. 

Eerste paasdag

Op Paasmorgen vieren we dat Jezus is opgestaan uit de dood. In deze dienst wordt het kindernevendienstproject afgesloten. Ook is er muzikale medewerking van kinderen en jongeren. Zij zullen samen een aantal liederen ten gehore brengen.

Zondag 9 april 2023 - 10:00 uur - Ontmoetingskerk - Mw. E. Bruggeman

Paaswake

Het is al eeuwen lang een christelijke traditie dat er in de Paasnacht wordt gewaakt. Want in de Paasnacht zien christenen (wakend) uit naar de opstanding van Christus. Het is de nacht van donker naar licht, van dood naar leven, van einde naar nieuw begin. Deze vieringen begonnen bij het invallen van de avond (van stille zaterdag)  en gingen, biddend en wakend, door tot soms vroeg in de morgen. De Paaswake is dan ook een dienst waar, in een de steeds dieper wordende duisternis wordt toegeleefd naar de opstanding.  Een opstanding die volgens Johannes in de nacht heeft plaatsgevonden. Toen Maria bij het graf kwam en zag dat de steen was weggerold, was het “vroeg op de eerste dag, toen het nog donker was…..(Johannes 20, 1).  Dit toeleven naar de opstanding wordt in een viering  symbool gegeven door, ín het donker,  de Paaskaars aan te steken waardoor het licht wordt, het zingen van lofliederen, het lezen van opstandingsverhalen én de doopgedachtenis.  In de vroege kerk werden mensen die tot geloof kwamen gedoopt in de Paasnacht, als symbolisch teken van het loslaten en achterlaten wat beknellend en bedreigend was om ‘door het water heen’ op te staan in een nieuw leven met toekomstperspectief.  In de kerkenraad is er inhoudelijk gesproken over de achterliggende gedachten en symbolen in de Paaswake en is besloten om die voortaan te houden,  laat op de avond van de stille zaterdag, dit jaar op zaterdag 8 april om 22.00 uur. Klaas de Lange

Pin It on Pinterest