Vintage Store is veilige plek om te leren

Jongerenwerker Jessy Bechan (28) krijgt lichtjes in zijn ogen als hij vertelt over de pas geopende Vintage Store van SPOT, de jongerenbroedplaats van Lelystad. In de winkel vind je hippe kleding uit Italië met vrolijke prints, sportief en soms ook een tikkeltje alternatief. De Vintage Store is behalve een winkel, vooral een plek waar jongeren hun talenten kunnen ontdekken.

De Vintage Store is nog verre van af en toch hangt er al een prettige, welkome sfeer. Jongeren lopen in en uit, nieuwsgierige klanten speuren naar leuke koopjes en de etalageruiten krijgen nog een make-over. Jessy is de coördinator van het Fashion Atelier, waar de Vintage Store een onderdeel van is. “Tweedehandskleding heeft een stigma, maar door kleding kun je jezelf uiten. Het is een stukje kunst. We verkopen hier unieke kledingstukken. Een tweede exemplaar ga je niet zo snel vinden.” De kleding komt uit Italië. Soms zitten er dingen tussen die niet verkoopbaar zijn. Met een aantal jongeren maken we daar dan weer iets anders van. Zo wordt er niks weggegooid.:

Waar ligt je talent

Jakob Stolk is de initiatiefnemer van SPOT. De Vintage Store is slechts een onderdeel van de jongerenbroedplaats. Boven de C&A en Albert Heijn in het centrum van de stad is een grote ruimte waar je kan fitnessen, kunst kan maken, gamen, muziek en radio maken, poolen, koken en vooral waar jongeren zichzelf kunnen zijn. Jakob: “ Veel jongeren hebben het lastig. Dat kan komen door de thuissituatie, maar soms vinden ze het ook gewoon moeilijk om hun weg te vinden in de samenleving. De oorlog in Oekraïne, de woningnood onder jongeren, de milieuproblematiek. Het geeft ze het gevoel, dat er weinig toekomst is. SPOT geeft ze hoop en perspectief. Waar ligt je talent? Vaak weten ze dat zelf ook niet en bij ons zien ze veel anderen bezig met talenten en kunnen zo ontdekken waar hun eigen talenten liggen.”

Dit is een veilige plek

Ook Jessy is erg enthousiast over SPOT. Hij werkt er nu een paar maanden: “Ik wil jongeren graag laten zien dat ze er mogen zijn. Ze kunnen hun verhaal bij ons kwijt. Dit is een veilige plek. Het idee van de Vintage Store is dat de jongeren het zelf gaan runnen en ik alleen nog maar op de achtergrond nodig ben, ik zal ze dan helpen om hierin te groeien. Door in de winkel te staan, leren ze communiceren met vreemde mensen. Sommige vinden dat heel spannend en dit is een fijne en leuke manier om dat te leren.”

Dat een deel van de jongeren SPOT weten te vinden, is wel duidelijk. Overal hangen groepjes jongeren rond. Sommige maken muziek, andere zijn aan het poolen of gamen. Een ruzietje wordt door Jakob gauw in de kiem gesmoord. Er hangt een relaxte sfeer. “Ik ben heel blij met de Vintage Store. Het is hierdoor veel toegankelijker voor iedereen om even binnen te stappen. Ook is er plek voor jongeren om iets te leren en te doen. Je kunt kleding sorteren, verkopen, de ruimte inrichten, kunst maken voor aan de muur, maar ook muziek maken op de achtergrond of misschien rustig zitten in een hoekje om te kijken hoe het eraan toegaat. “

Wij geloven onvoorwaardelijk in jongeren

Het thema van dit kerkelijk jaar is Ga mee! geloof, hoop en liefde voor iedereen. Dat sluit precies aan bij SPOT. Jakob: “Wij geloven onvoorwaardelijk in jongeren. We hebben jongeren lief zonder barrières. Bij ons is er ruimte voor ‘trial and error.’ Dat levert de stad trouwens ook iets op. Jongeren zijn nog heel speels. Ze hebben soms grootse dromen die ze willen realiseren. Bij ons krijgen ze de ruimte om daar een start mee te maken en we laten hen zien dat de stad hun speeltuin kan zijn. Die bruisende energie geven we ook terug aan de stad. Het werkt als een olievlek. Het is het investeren waard.”

 

De diaconie van de PGL en de HGL steunen de Vintage Store van SPOT met de opbrengst van de dankdag 2023. Daarmee hopen ze Lelystadse jongeren een steuntje in de rug te geven.

Categorieën

Pin It on Pinterest