“Zingen maakt gelukkig”

Zingen helpt tegen depressie, is goed voor je houding, werkt tegen eenzaamheid, is goed voor de ademhaling en maakt gelukkig. De woorden van dirigent Marion Boshuizen van de Cantorij liegen er niet om. “Iedereen kan zingen en van een avond zingen bij de Cantorij kom je altijd met meer energie terug.”

De kracht van samen zingen

Dit verhaal gaat over muziek en de kracht van samen zingen. In de kerk heeft muziek altijd een belangrijke rol gespeeld en de Cantorij zorgde sinds de tijd van Luther voor de gezongen onderdelen.  Het zingen in de kerk wordt steeds minder populair en dat vindt Marion jammer. “Muziek vertelt een eigen verhaal. De Cantorij zorgt ervoor dat kerkdienst een muzikaal geheel wordt. Het maakt daarbij niet uit of je gelovig bent of niet, je kunt de liederen toch vol overtuiging zingen.”

Een paradijs voor muziekliefhebbers

Van de kracht van muziek weet Marion alles af. Haar woning is een paradijs voor muziekliefhebbers. Overal liggen stapels bladmuziek, er staan vleugels, een piano en een klavecimbel. Het huis ademt muziek. Marion vormt dan ook samen met een groep muzikanten het Apollo Ensemble, een gezelschap dat zich toelegt op het spelen van kamermuziek. Als beroepsmuzikant weet ze wat muziek met mensen kan doen.  “Muziek is voor mij een prettige vorm van communicatie. Het zaait minder verwarring dan woorden. Met muziek communiceer je wel een heleboel emotie. Als je met elkaar in een koor zingt, gebeurt er ook iets bijzonders.  Je hebt allemaal afzonderlijke een stem, maar samen zingend vorm je één kleur. Dat is heerlijk om te horen en om mee te maken.”

Hier zijn vriendschappen voor het leven ontstaan

De Cantorij oefent iedere dinsdagavond in de Ontmoetingskerk. Het koor heeft een breed repertoire. Van traditionele liederen tot Negrospirituals tot de nieuwere kerkliederen, maar ook het zingen van een mooie Passie of een Engelse Evensong wordt niet uit de weggegaan. “Het is fijn om te zingen en leuk om je in de muziek te verdiepen. Ook op sociaal vlak kan je er veel aan hebben. Hier zijn vriendschappen voor het leven ontstaan. Muziek is heel gezond. Eigenlijk zou iedereen iets met muziek moeten doen. Zingen is daarbij heel laagdrempelig. Dat kan eigenlijk iedereen, dus kom gerust een keertje langs. Dan kun je het zelf ervaren!”

Voor meer informatie kunt u kijken op www.cantorijlelystad.nl of contact opnemen met Marion Boshuizen 0320-227718

Categorieën

Pin It on Pinterest