Kosters – Frank en Petra
“De kerk is van iedereen.”

Een glaasje water tijdens een hoestbui, een waterijsje om de vergadering door te komen en zelfgebakken oliebollen met oud en nieuw. Frank en Petra de Vroom zijn meer dan kosters van de Ontmoetingskerk. Ze zijn de gastheer en gastvrouw van de kerk en dat maken ze helemaal waar. Vol enthousiasme vertellen ze over hun werk.

Rust in de kerk

Frank en Petra zeggen het vol overtuiging: “De kerk is van iedereen. Mensen zeggen wel eens: jullie zijn de baas van de kerk, maar zo voelen wij dat helemaal niet. Wij beheren het, maar de kerk is van ons allemaal.” Frank: “Wat ik bijvoorbeeld mooi zou vinden, is als mensen gewoon de kerk kunnen binnen lopen om even een moment van rust te nemen. Als ik er als koster toch ben, dan is het toch prachtig als de kerkdeuren open staan om de stilte op te zoeken.“

Stralend in de kerk

Ruim anderhalf jaar zijn Frank en Petra de kosters van de Ontmoetingskerk. Daarvoor hadden ze samen de koffiebar in het centrum van Lelystad. “Het was erg hard werken en leverde eigenlijk niet genoeg op.” Toen ze besloten de zaak te verkopen, wist een klant de perfecte baan. “Je moet solliciteren als koster bij de Ontmoetingskerk. Die baan staat je op het lijf geschreven.” De klant bleek gelijk te hebben. Petra: “Onlangs zei iemand: je staat hier te stralen. Dat is toch heerlijk om te horen.”

Katholiek en hervormd

Petra is van huis uit katholiek en Frank is hervormd gedoopt. “We geloven allebei, maar we gingen niet naar een kerk. We waren dan ook heel verrast dat we de kosters van deze kerk mochten worden.“ De Ontmoetingskerk is een kerk waar je welkom bent. “Iedereen is heel vriendelijk. Wij voelen ons hier thuis.”

Een mooi kerkgebouw

De werkzaamheden van de kosters zijn heel divers. “We houden de agenda bij,  zetten koffie en thee, doen verhuur, zorgen dat de kerk schoon is, we zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en regelen de catering en dan zijn we vast nog van alles vergeten.

Rouwdienst in de kerk

De meeste voldoening halen we uit de rouwdiensten die regelmatig in de Ontmoetingskerk plaatsvinden. Frank: “Een rouwdienst kan je nooit meer overdoen. Het is de laatste wens van iemand en heel dankbaar werk. “Petra: ”We hebben heel veel complimenten gekregen vanuit de gemeente. Jullie doen het zo mooi, precies zoals we wilden. Dat is heel bijzonder om te horen. Ik moest er zelfs een keer om huilen.”

Een perfect geregelde uitvaartdienst

Voor een uitvaartdienst kan iedereen bij de Ontmoetingskerk terecht. Je hoeft niet per se lid te zijn. Frank: “Dat is best bijzonder en voor sommige mensen ook een uitkomst. Pas hadden we een echtpaar waarbij de één hervormd en de ander katholiek was. Die waren geen lid van een kerk en konden nergens terecht, maar ze wilden wel graag een uitvaartdienst vanuit de kerk. Dat kan wel bij ons.” Frank en Petra doen er alles aan om de uitvaartdienst naar wens te laten verlopen. Petra: “We nemen tijd om te horen wat de familie graag wil en dan proberen we aan alle wensen te voldoen. Speciale koeken uit Friesland, luxe sandwiches, extra kaarsjes. We proberen het allemaal te regelen. “

Bijzonder fijn werk

Frank en Petra doen hun werk vol overgave en dat zien de mensen in de kerk ook. “De waardering is het leukste. Het is ons werk en toch worden we vaak bedankt. Dat is heel bijzonder en fijn.”