De kerk is er voor iedereen

Met de blik naar buiten

De deur staat al open als ik bij dominee Klaas de Lange langs ga. Ik stap in een kleine, maar smaakvol ingerichte woning vlak achter het station. Even later zit ik met Klaas en zijn vrouw Ciska aan de keukentafel, een goed gevulde mok koffie voor mijn neus. Die open deur blijkt een prachtig symbool voor Klaas, een dominee met de blik naar buiten gericht.  Klaas: “ Als dominee ben ik er voor iedereen.”

De ideale kerk

“ De Ontmoetingskerk, dat is voor mij geen gebouw, maar een adres waar je met alles van je leven terecht kunt en dat gun ik iedereen”, vervolgt Klaas, Een plek  waar je elkaar lastige vragen kan stellen, waar je stil kan zijn, waar je kan jubelen, kan bidden. Een plek zonder oordeel.” Als Klaas vertelt over zijn droombeeld van de ideale kerk buitelen de woorden over elkaar heen.  Zo enthousiast wordt hij hiervan.

God kent je

De Bijbelse verhalen van Jezus zijn voor dominee Klaas een leidraad. “Jezus is er voor degene die iets nodig hebben. Juist voor degene die zich afvragen, waarom ben ik hier en heeft het leven zin?  De verhalen over geloof en God helpen je om antwoord te vinden op deze vragen.

Als je eenzaam en alleen bent en het idee hebt dat niemand je ziet, dan is Jezus er juist voor jou. Wie je ook bent, waar je ook staat, ten diepste word je gekend door God.

Dopen is een prachtig symbool

De Ontmoetingskerk is een plek om het leven te delen, maar ook om belangrijke momenten van het leven te markeren. De geboorte van een kind is zo’n moment, een live-event, waar je even stil staat en omhoog kijkt.  “De doop is een prachtig symbool. Ik vraag altijd aan ouders of ze op willen schrijven waarom ze hun kind willen laten dopen en of ze dat dan in het plakboek van het kind willen stoppen. Zo kan het kind later ook zien, wat hij heeft meegekregen en krijgt het krachtige symbool nog meer betekenis in de toekomst.”

Trouwen in de kerk

Trouwen is nog zo’n live-event. Klaas trouwde zelf op zijn 21e met zijn 19e jarige Ciska. “Trouwen is iets juridisch, maar trouwen voor de kerk gaat over vertrouwen. Het geeft een diepere laag. Veel stellen die hier trouwen komen zelden of nooit in de kerk . De binding met de kerk is minimaal, maar toch willen ze hier trouwen. In drie gesprekken gaan we dan op zoek naar waarom ze dat graag willen.”

Een markeringspunt

“Trouwen voor God kan ook een houvast geven in je relatie. Er is een God waar je terecht kan met je dagelijkse zorgen, vreugde en pijn. Als predikant heb ik ook regelmatig te maken met mensen in een huwelijkscrisis. Dan gaan we samen terug naar dat moment van trouwen. Welke rol speelde geloof toen? Het is een mooi markeringspunt om op terug te grijpen. Dat kan helpen om weer in vertrouwen verder te gaan.”

Gelukkig mens

“Geloven brengt je leven in balans. Het mooie van het geloof is dat God je helpt om die balans te vinden. Je hoeft het niet allemaal uit je zelf te halen. Het geloof heeft mij in balans gebracht en in balans ben je een mooier en gelukkiger mens.  De Ontmoetingskerk staat open voor iedereen.”

Categorieën

Pin It on Pinterest