De verwachting was dat in het afgelopen jaar het corona-gevaar zou afnemen, maar nu toch weer in lock-down. Veel mensen hadden zich deze periode van het jaar heel anders voorgesteld. Voluit kerstliederen zingen in de kerk was een wens van velen, maar in de kerk zal het stil zijn want de diensten zijn online. Ontmoeting met familie en vrienden kan enkel in kleine kring.

Onzekerheid, twijfel en houvast

Opnieuw worden we bepaald bij de kwetsbaarheid van het bestaan. Ook dat lang niet alles maakbaar is, dat geeft onzekerheid. Dan mag het bemoedigend zijn om juist in deze dagen te luisteren naar verhalen en liederen die alle tijden van onzekerheid en twijfel hebben doorstaan. Ze zijn als sterren aan de hemel waar, door de eeuwen heen, mensen houvast aan hebben ontleent.

Gedicht

Zoals sterren mensen melden
dat geen nacht te donker is
zal een kind ons komen redden
dat het licht der wereld is.

Een gezegend Kerstfeest toegewenst!

Marjolen Veerbeek, Eva Bruggeman, Klaas de Lange