Omzien naar elkaar geeft mooie momenten

“Zo bijzonder is het niet hoor, wat ik doe.” Het zijn bijna de eerste woorden die Elly Roodenburg uitspreekt als ik bij haar langs ga voor dit interview. Ondertussen zet ze verse koffie met geklopte warme melk. Elly nodigt regelmatig ouderen thuis uit om gezamenlijk een kop koffie te drinken. Elly: “Een mens leeft niet voor zichzelf alleen. Je moet wel een beetje voor elkaar zorgen. “

Het geeft voldoening

Elly is al jaren ouderenbezoekwerker namens de Ontmoetingskerk. Ze heeft negen ouderen in de bak, zoals ze het zelf zegt, maar Elly doet veel meer dan ouderen bezoeken. Zo ziet ze onder andere ook om naar mensen in haar eigen buurt. Elly: ”We moeten het toch samen doen met elkaar. Als je dan ziet dat iemand alleen en eenzaam is, dan kun je daar wat voor betekenen. Voor sommige ouderen duren de dagen zo lang, dan is het fijn als ze elkaar bij mij kunnen ontmoeten. Als de woonkamer vol mensen zit, vind ik dat ook echt leuk. Het geeft voldoening.”

Zorgzaam zijn geeft leuke momenten

Het gesprek met Elly zit vol vrolijke momenten. Het is leuk om naar haar verhalen te luisteren, want ze maakt nogal wat mee. “Vorig jaar had ik de voordeur even open laten staan. Toen stapte zomaar een dementerende buurvrouw naar binnen. Ze ging hier lekker genoeglijk op de bank zitten. Dan moet ik daar wel om lachen.”

 Omzien naar elkaar

Een mens leeft niet alleen voor zichzelf. Dat is er bij haar met de paplepel ingegoten. Elly komt uit een gezin van zes kinderen. Haar vader overlijdt als ze zelf pas zestien jaar oud is. “Mijn moeder stond er toen helemaal alleen voor, met zes kleine kinderen. Ze stond met twee benen op de grond. Op een gegeven moment woonde ook oma bij ons in huis. Dat kon eigenlijk helemaal niet, maar dat gebeurde toch. Omzien naar elkaar, dat heb ik echt van huis uit meegekregen.”

Ik ben zo geholpen in mijn leven.

Elly heeft in haar eigen leven ook heel wat verdriet gekend. Haar man Piet overlijdt op 46-jarige leeftijd. “Ik ben zo geholpen in mijn leven. Dat is echt fantastisch.” Juist omdat Elly weet hoe het is om opgevangen te worden, is ze bereid ver te gaan voor anderen. Dat levert soms ook bijzondere situaties op. “De zorg is heden ten dagen absoluut niet toereikend. Zo, heb ik onlangs naast een oude mevrouw in bed gelegen. Het was een noodsituatie. Die mevrouw kon ’s nachts absoluut niet alleen zijn. Er was geen logeerbed en toen ben ik er maar naast in bed gaan liggen.” Ze vertelt het nog met enige verbazing in haar stem. “Het was eigenlijk een verdrietige situatie. De zorg voor deze mevrouw was absoluut niet voldoende en daarom zag ik dit als enige oplossing. Dat is treurig.”

Als iedereen nu één iemand meenam in het leven.

Het merendeel van de ouderen die ze bezoekt, is lid van de kerk, maar gaan er niet meer naartoe. “Ik breng de ouderennieuwsbrief langs, maar ik evangeliseer op geen enkele manier. Soms gaan mensen zich verdedigen waarom ze niet meer naar de kerk gaan, maar dan zeg ik dat dat helemaal niet hoeft. Als ik merk dat ze toch iets met de kerk willen, dan nodig ik ze uit voor bijvoorbeeld de Ontmoetingsclub. Ik heb van dominee Exel geleerd: Als iedereen nu één iemand meenam in het leven. Dan zou de wereld er anders uitzien.”

 

 

Categorieën

Pin It on Pinterest