Zeventien jaar geleden verhuisde Peter Visscher samen met zijn vrouw van Amsterdam naar Lelystad en schreef zich hier in bij de Ontmoetingskerk. “Eigenlijk ben ik helemaal niet kerks, maar ik wil het ook niet helemaal loslaten. “Als zoon van een dominee is Peter opgegroeid met muziek in de kerk. Vanaf zijn vijftiende begeleidt hij zelfs de kerkdiensten, maar door de jaren heen was het geloof steeds minder geworden. De muziek bleef wel en bracht hem uiteindelijk weer terug in de kerk.

“Een goed orgel, daar ben ik gelukkig mee”

“We woonden nog maar net in Lelystad toen er een ouderling spontaan op bezoek kwam”, vertelt Peter. Zijn vrouw Loes voegt toe: “Die had hier bij het voorbijfietsen een orgel zien staan en dacht daar moet ik eens langs. Een organist kunnen we wel gebruiken”. Dat vond Peter iets te snel gaan, maar toen een jaar later het verzoek nog een keer kwam, besloot hij voor het eerst de kerk te bezoeken.  Lachend vertelt hij: “ Ik ga natuurlijk niet zomaar op ieder orgeltje spelen. Er moet wel een goed orgel staan en dat was gelukkig het geval. Zonder voorspelen mocht ik gelijk een dienst begeleiden. Daar was ik wel een beetje verbaasd over.“

“Muziek spelen kan mij ontroeren”

Inmiddels speelt Peter al weer jaren in de kerk. “De muziek houdt me bij de kerk. Ik kom echt voor het spelen van de liederen. Het is ook fijn om tijdens de collecte een eigen gekozen muziekstuk te spelen. Muziek spelen kan mij ontroeren. De  liederen van Huub Oosterhuis daar zit diepgang in en het is op een prachtige manier op muziek gezet. Dat ontroert me ook.  Tijdens het orgel spelen voel ik ook verbondenheid. Eigenlijk heb ik in al die jaren nog geen preek echt gehoord”.

Speel je mee?

Als kerk moet je zorgen dat iedereen erbij hoort en zo is “Speel je mee?” bedacht. Bij “Speel je mee?” kan je gewoon je instrument meenemen en meespelen. Peter vertelt enthousiast: “ Ik vind het zelf heerlijk om in de kerk te spelen en ik denk dat er veel meer mensen zijn die dat fijn vinden. De vraag is: hoe krijg je die mensen zo ver dat ze ook werkelijk hun instrument meenemen.  We willen de drempelvrees wegnemen. Het gaat er niet om dat je alles perfect speelt. In de kerk mag iedereen zingen en dan wordt er niet gekeken of je het wel of niet kan. Datzelfde willen we ook met een instrument. Als je liever speelt dan zingt, neem dan gewoon je instrument mee.

Van traditioneel orgelspel naar samen muziek maken. Een trommel,  drie violen, een trompet, twee cello’s een harp, fluiten. De eerste “Speel je mee?” was een groot succes.  “Er zaten hele moeilijke liederen bij en dat ging echt niet allemaal goed. Toch was het enorm genieten. Iedereen was enthousiast. Het samen muziek maken is ook een religieuze beleving, het verbindt en dat hoort ook bij de kerk.”

Pin It on Pinterest