Wie goed zoekt, vindt naast de Ontmoetingskerk een kleine olijfboom. Een rank stammetje met veel kleine, zachte groene blaadjes. Fijn om even aan te raken en dat is ook wat Jaap Terpstra van de Groene Kerk meteen doet. Hij is trots op het boompje, dat het symbool is van de Groene kerk. Jaap: “Het boompje groeit heel langzaam en is een basis van stabiliteit. Dat is een mooi symbool voor onze Groene Kerk en daarom hebben we het ook vorig jaar geplant. De olijfboom heeft in de Bijbel veel mooie betekenissen. Het is een teken van vrede en duurzaamheid.”
Wat is de Groene Kerk?
“De Ontmoetingskerk is nu ongeveer zes jaar een Groene Kerk. We hebben geprobeerd in die jaren de kerk te verduurzamen. Dat gaat met kleine stapjes. Net als het olijfboompje groeit het langzaam, maar de verandering is wel blijvend. Zo liggen er zonnepanelen op het dak, serveren we biologische avondmaalswijn, hebben we een duurzame tuin en komen er steeds meer mensen met de fiets naar de kerk. We willen zoveel mogelijk mensen enthousiasmeren om mee te doen.”
Wat is de boodschap van de Groene Kerk?
“We willen als Groene Kerk een positieve boodschap brengen. Wat we in ieder geval niet willen, is met een opgeheven vingertje vertellen dat de wereld kapot gaat. We willen juist kijken naar wat wel kan. We willen op zoek gaan naar leuke dingen. Zo zijn we de afgelopen jaren gaan kijken naar wat we met het kerkgebouw konden doen. Daaruit kwamen allemaal ideeën voort en uiteindelijk liggen er nu zonnepanelen op het dak. Je kunt ook mensen leren om anders naar hun eigen omgeving te kijken. De kerktuin laat zien hoe mooi het is om een groene tuin te hebben. Dat stimuleert mensen ook om thuis de tegels eruit te wippen.”
Hoe werkt een groene kerk in de praktijk?
“Als we een tuin aanleggen, gaan er bijna automatisch tegels in. Dat is voor vogels lastig, want die kunnen daardoor geen voedsel vinden. Mensen weten vaak ook niet meer hoe mooi een groene tuin eigenlijk is. Dan heb je als kerk de taak om, door middel van activiteiten, mensen te stimuleren. In veel gemeentes heb je nu acties: tegels eruit, groen erin. Dat zou de kerk ook best kunnen organiseren.”
Wat kan de groene kerk voor Lelystad betekenen?
Het is heel belangrijk dat we als kerk verbinding zoeken met andere groene organisaties. We kunnen samen optrekken om Lelystad groener te maken. Je moet niet alleen in de kerk blijven hangen. De eerste christenen bleven ook niet hangen bij hun eigen groepje. Ze kwamen wel bij elkaar voor het delen van wijn en brood, maar ze gingen hun geloof ook in de praktijk brengen. Het brood uitdelen. Duurzaamheid gaat ook over delen. De kerk heeft jarenlang achteraan gestaan als het gaat om duurzaamheid. Het wordt tijd dat de kerk zich naar voren manoeuvreert.
Hoe gaat het met de groene Ontmoetingskerk?
“Ons idee voor een Groene Kerk werd vier jaar geleden heel positief ontvangen. Je merkt dat hier nog steeds een pioniersmentaliteit heerst. De geschiedenis van Flevoland is er eentje van uitproberen. We zitten hier niet zo vast in gewoontes. Vijftig jaar geleden lag de kerk in een kale vlakte. Toen was er geen boom te vinden. Dat is in die tijd vast ook wel eens lastig geweest. In de gemeente Lelystad is altijd veel groen aangelegd en daar plukken we nu, vijftig jaar later, de vruchten van.”
Ben je zelf een beetje groen?
“Ik probeer niet uitbuiterig bezig te zijn. Ik wil de aarde eigenlijk een beetje beter achter laten. Wij proberen biologisch te eten. Dat is niet voor iedereen mogelijk, daarvan ben ik me bewust. We hebben een groene tuin met druiven, vijgen en een olijfboom. Daar hebben we ook veel plezier van, want de vruchten kunnen we ieder jaar eten. We laten ook altijd wat vruchten hangen voor de insecten en de vogels. Dat is uit dankbaarheid voor de oogst. Verder hebben we geen auto. Vroeger heb ik vanwege mijn werk, veel autogereden, maar toen ik een baan dicht bij huis kreeg, hebben we ons afgevraagd. Is die auto echt nodig? Het leuke is dat we hierdoor weer allerlei nieuwe ervaringen erbij hebben gekregen. Het is in het begin wel lastig, want je moet alles veel beter plannen, maar het leuke is dat je op een andere manier leert denken. Met de trein reizen gaat langzamer, maar je hebt in de trein wel weer tijd voor het lezen van een goed boek. Natuurlijk denk ik wel eens: had ik maar een auto, maar uiteindelijk heeft het ons meer mooie ervaringen opgeleverd.”
Is de groene kerk niet alleen voor linkse gelovigen?
“De groene kerk is er voor iedereen. Die heeft geen politieke kleur. Zorgen voor de aarde geldt voor links als rechts. Ook in de Ontmoetingskerk merk je dat we daarin gewoon samen kunnen optrekken.”
100 jaar Ontmoetingskerk, hoe groen zijn we dan?
“Het zou mooi zijn als we met de groene kerk ook kinderen en jongeren kunnen stimuleren. De kinderkerk kan misschien eens op zoek gaan naar planten in de kerktuin. Wat staat daar allemaal en hoe voelen de blaadjes van die planten, wat voor namen hebben ze? Dan krijgen ze al jong ook voor de schoonheid van de natuur. Zo is het bij mijzelf ook gegaan. We moeten blijvend laten zien hoe mooi de wereld is, zonder zeurderig te worden.” Het is even stil en daarna verschijnt er een brede glimlach op het gezicht van Jaap. “Hoe mooi zou het zijn als we over 50 jaar onze eigen biologische kerkwijn kunnen oogsten? We kunnen druiven planten rondom de kerk en daar dan in de toekomst wijn van maken voor het avondmaal. De klimaatverandering zorgt dat we ons moeten aanpassen. Dat is niet leuk, maar we kunnen daar niet meer onderuit. Dat betekent ook dat we andere producten moeten gaan verbouwen. De olijfboom kan hier nu naast de kerk bloeien. Dat was vijftig jaar geleden toen de kerk gebouwd werd wel anders.”